Política 04/12/2015

Rajoy reivindica la figura de Suárez i eleva el to contra Mas

El candidat del PP demana grans consensos per frenar el procés sobiranista i el terrorisme jihhadista

Dani Sánchez Ugart
2 min
Adolfo Suárez Illana i Mariano Rajoy / ARA

ÀvilaMariano Rajoy no està disposat que Albert Rivera li robi la figura d'Adolfo Suárez. Després que el candidat de Ciutadans s'hagi reivindicat en diverses ocasions com a successor del seu esperit, aquest divendres, el candidat del PP a les eleccions del 20 de desembre ha triat Àvila, ciutat natal de Suárez, per fer-hi el míting del dia. En un discurs de poc més de deu minuts al costat del fill de Suárez –Adolfo Suárez Illana– i d'una estàtua de l'expresident, Rajoy ha apel·lat a l'esperit de la Transició que va impulsar. "Un patriota", segons Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat del PP ha centrat el seu discurs en dos àmbits que, ha dit, seran la seva prioritat. El primer és la lluita contra l'atur, i el segon és la lluita contra la independència de Catalunya, perquè, segons ha afirmat, "la sobirania nacional espanyola ni es toca ni es negocia", i per això és un debat que "no es pot ni posar sobre la taula". Rajoy ha elevat també el to contra el president de la Generalitat, Artur Mas, a qui s'ha referit directament per recordar-li que "la llei es respecta i s'aplica a tothom", unes paraules que han rebut els aplaudiments més sonors del matí, per part dels centenars de persones que s'han aplegat a escoltar el president espanyol a la plaça Adolfo Suárez.

"El que hauria d'haver fet és enviar-li la Guàrdia Civil i posar-lo a la presó", comentava un jubilat del públic. El discurs dur contra la independència li funciona, a Rajoy, a Àvila, territori amic per al PP, que va arrasar a les últimes eleccions municipals. Després del curt míting, Rajoy ha recorregut els carrers de la ciutat, on centenars de persones l'han perseguit a la caça d'una 'selfie', i fins i tot s'ha aturat en una botiga de rovells de Santa Teresa per comprar-ne una capsa, que ha pagat el candidat per Àvila del PP, Pablo Casado. El vicesecretari de comunicació del PP ha tingut un paper discret durant el míting, tot i jugar a casa, i no ha pronunciat cap discurs.

El fill de l'expresident, Adolfo Suárez Illana, que va ser candidat del PP en el passat, ha mostrat el seu suport a Rajoy, però amb una tebior inesperada per l'equip de campanya del PP. Ha demanat el vot per a l'actual inquilí de la Moncloa, però ha dit que "entén" els avilesos que votaran el PSOE, perquè és amic personal del candidat socialista a la província castellana. Suárez Illana ha manifestat la seva simpatia tant per Rivera com pel candidat a la presidència del PSOE, Pedro Sánchez. Ha afirmat, però, que "ara és el moment" de votar Rajoy, però que als altres dos líders "els arribarà el seu moment", un discurs atípic en campanya i que afegeix llenya al foc de la lluita pel llegat del primer president de la democràcia.

El terrorisme i Catalunya, al mateix sac

De Suárez, Rajoy reivindica la capacitat de trobar consensos. Per això, ha dit, cal repetir la unitat política de la Transició per a dos temes que Rajoy ha posat al mateix sac: el procés independentista i el terrorisme jihadista. Segons Rajoy, són dos "desafiaments" a Espanya que requereixen aquesta unitat de les forces polítiques.

El president del PP ha tancat l'acte amb una visita a la tomba d'Adolfo Suárez.

stats