GOVERN ESPANYOL
Política 08/07/2012

Rajoy farà retallades imminents i exigeix a la UE que l'ajudi

La setmana que comença serà molt intensa. El govern espanyol anunciarà aviat un sever paquet de nous ajustos i aprovarà reformes com la dels ajuntaments. A canvi, Rajoy vol el suport real de la UE.

J.r.
3 min
L'expresident espanyol José María Aznar i el cap de l'executiu, Mariano Rajoy, es van reunir ahir a Navacerrada abans de clausurar el campus FAES.

MADRIDDilluns passat Mariano Rajoy va començar a preparar el seu partit per a la nova tanda de reformes que té a punt. Ahir en un territori teòricament amic -a la clausura del campus FAES, la fundació neoliberal i espanyolista que presideix José María Aznar- ja va posar els motors a tota velocitat. Va confirmar que hi haurà més retallades, canvis legislatius de fons i més exigències a les comunitats autònomes perquè redueixin el dèficit. A canvi, va fer una crida molt seriosa a Brussel·les perquè compleixi els acords de l'últim Consell Europeu i ajudi Espanya a rebaixar la insuportable pressió dels mercats, que no es creuen la solvència de les seves finances.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vénen dies decisius. Demà hi ha reunió de l'Eurogrup i sobre la taula hi ha la lletra petita del rescat bancari espanyol. Dimecres Mariano Rajoy compareixerà al Congrés, on, segons van avançar ahir fonts de la Moncloa, dibuixarà les línies d'actuació dels pròxims mesos. A la pràctica aquesta sessió parlamentària acabarà fent la funció del debat de política general que l'executiu del PP es nega a celebrar, malgrat el malestar que ha causat als grups de l'oposició. Dijous el ministre Cristóbal Montoro estrenyerà encara més el cinturó a les comunitats autònomes al Consell de Política Fiscal i Financera i divendres al matí l'executiu espanyol posarà fil a l'agulla a un primer bloc de mesures. A la reunió del dia 20 se n'anunciaran més. Tot plegat, paral·lelament a l'aprovació del sostre de despesa per al 2013, que Hisenda està treballant en un pla econòmic que engloba els pròxims dos exercicis.

Segons les dades que han circulat els últims dies, l'objectiu de Rajoy és escapçar 30.000 milions més per complir amb el dèficit del 5,3% del PIB per a aquest any. Que la magnitud serà molt elevada ho evidencia el fet que ahir es va deixar d'eufemismes i va pronunciar la paraula retallades . Va admetre que reduir la despesa és impopular, que no agrada ni a qui passa la tisora, però que "no hi ha altre remei" si es vol recuperar la credibilitat i aconseguir que s'obri l'aixeta del crèdit.

Prendre exemple d'Espanya

"Jo no defalliré", va avisar. Considera que no prendre mesures seria una "irresponsabilitat" i, per això, va exigir el mateix compromís a totes les administracions: les comunitats, els ajuntaments i la UE.

Aprofitant que la FAES ha liderat els aires recentralitzadors que impregnen l'acció del govern espanyol, Rajoy va situar de nou les autonomies a l'ull de l'huracà: "Han de fer un esforç més gran de reducció de la despesa i ho saben, perquè tenen moltes dificultats per finançar el dèficit. En alguns casos, simplement no poden", va dir. Dels ajuntaments se n'encarregarà divendres, quan aprovarà la reforma de l'administració local per "evitar duplicitats" i es prendran acords per aclarir el marc competencial.

Però bona part del discurs va estar centrada a exigir a Europa que no el deixi sol. Ell es compromet a fer la feina de portes endins, però creu que si l'eurozona no es posa a treballar difícilment podrà aturar el setge dels mercats. En aquest sentit va reclamar a Brussel·les la mateixa "energia i rapidesa" que els estats membres, com l'espanyol, a l'hora de prendre decisions i convertir en "realitats concretes i palpables" els últims acords europeus. Sens dubte, el seu gran objectiu és que la recapitalització directa dels bancs no acabi sent paper mullat. Per si de cas, Rajoy va garantir, solemne: "El sistema financer espanyol ben aviat no plantejarà cap dubte a ningú". José María Aznar, amb qui es va reunir durant més de mitja hora, el va escoltar atentament. No va discrepar.

stats