ADMINISTRACIONS EN CRISI
Política 14/05/2012

Rajoy serà inflexible amb la reducció del dèficit

Quan falten pocs dies perquè es reuneixi el Consell de Política Fiscal i Financera per avaluar els plans de sanejament autonòmics, Rajoy avisa que serà inflexible. Intenta recuperar el temps perdut per ZP.

Daniel Gómez
3 min
TOT EL SUPORT A BASAGOITI  Antonio Basagoiti, que ha fet un gir espanyolista amb el PP basc per desgastar el PSE i ocupar-ne l'espai, ahir amb Rajoy a Bilbao.

BILBAOEls números i no pas ETA van centrar ahir la clausura del tretzè congrés regional del PP basc. Mariano Rajoy va dedicar bona part de la seva intervenció a qüestions econòmiques, fonamentalment a defensar les últimes mesures anticrisi del govern que presideix. En la batalla contra el dèficit públic, el dirigent popular va recordar que l'any passat les administracions espanyoles van gastar 90.000 milions d'euros més dels que van ingressar. "Hem de reduir, i molt, el dèficit públic, i exigirem a les administracions autonòmiques i locals que compleixin" les previsions econòmiques, va avisar Rajoy des de Bilbao abans de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de dijous que ve a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president va emplaçar tots els gestors, siguin del partit que siguin, a actuar amb "seriositat" i "responsabilitat". "No estic disposat -va reiterar- que s'incompleixi". Un avís que, en els pròxims dies, es podria fer realitat a Astúries. L'executiu estudia intervenir els comptes del principat, víctima des de fa mesos del desgovern per la fragmentació política i incapaç d'aplicar l'austeritat exigida.

Plans de sanejament, a examen

El CPFF que se celebra dijous és el primer amb la llei d'estabilitat -que va rebre els vots del PP, CiU, UPN i UPyD al Congrés- aprovada. La norma permet a l'Estat prendre el control de les comunitats que incompleixin els objectius de dèficit que els marqui.

La reunió de dijous, que presidirà el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, estudiarà els plans autonòmics de sanejament que aquests dies les comunitats estan remetent a Madrid. Si el CPFF, en què té majoria l'Estat i en què també s'asseuen tots els consellers d'Economia, en tomba algun les comunitats tindran temps de refer-lo perquè d'aquí a pocs dies es tornarà a celebrar una nova sessió.

A més d'Astúries, fonts del govern central han anat explicant en els últims dies que entre les autonomies que estan al punt de mira per la seva incapacitat d'arribar a l'objectiu de l'1,5% de dèficit el 2012 hi ha Catalunya, el País Valencià, Andalusia, Múrcia i Castella-la Manxa. Totes elles han de fer ajustaments d'entre 2.000 i 4.000 milions.

La intervenció, si és per la via "ordinària", podria tardar a materialitzar-se entre tres i sis mesos però si és per la via "ràpida" podria fer-se immediatament, sobretot als territoris que tenen problemes amb el venciment del deute com ara el País Valencià, que paga pel seu deute interessos molt superiors als dels països rescatats de la Unió Europea. És per això que les autonomies demanen al govern central que creï hispabons per poder vendre de manera conjunta el deute de les comunitats.

Acabar amb els dubtes

Rajoy va aprofitar la seva primera visita a Euskadi com a president per justificar la reforma del sistema financer aprovada divendres: "Es tracta d'acabar amb els dubtes al voltant del sistema, que torni el crèdit i es col·loquin a preu de mercat real milers d'habitatges perquè el totxo torni a funcionar".

Davant la plana major del PP basc, el líder conservador va explicar que la reforma "busca una solució definitiva després de tres anys de pedaços" i, en una referència crítica a l'anterior executiu de Zapatero, va afegir que si aquesta reforma s'hagués impulsat abans ara no s'hauria de fer "tard, malament i contra les cordes". Tot i la gravetat de la crisi i la duresa de les reformes per combatre-la, Rajoy es va mostrar convençut que el seu equip treballa en la bona direcció i que Espanya se'n sortirà.

stats