Política 29/04/2015

Rajoy s'escuda dient que "la Grècia del senyor Varufakis" també ha impulsat una amnistia fiscal

"Sembla que l'esquerra opta per allò que en diuen amnisties", afegeix Montoro. Floriano destaca que al final "s'acaba imposant la realitat"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la sessió de control al Congrés. EFE

MadridL'anunci del ministre de Finances grec, Ianis Varufakis, d'impulsar una amnistia fiscal per fer aflorar milions d'euros està servint d'argument al govern del PP per defensar la regularització que van fer el 2012 i, en última instància, que l'exvicepresident de l'executiu Rodrigo Rato s'hi acollís. Tant el president espanyol, Mariano Rajoy, com el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, han defensat que d'altres països de l'eurozona també han fet amnisties similars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la sessió de control al Congrés, Rajoy ha puntualitzat que "gràcies a les mesures" que ha adoptat el seu govern "124.00 milions d'euros que estaven a l'estranger han aflorat", "una regularització fiscal que, per cert, també ha anunciat Grècia i el senyor Varufakis". Ho ha fet responent a una pregunta del portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, sobre si "pensava seguir protegint a evasors i defraudadors fiscals". Coscubiela ha acusat Rajoy de ser "el senyor X de la corrupció".

"Sembla que el govern grec també va per allà. L'esquerra també va per allò que en diuen vostès amnisties", ha afegit Montoro interpel·lat, al seu torn, pel grup socialista.

Ja als passadissos del Congrés, el ministre d'Hisenda ha explicat que Grècia té previst adoptar "un tipus de mesures excepcional per a un temps excepcional", com també han fet "molts països de l'eurozona" i que en el cas d'Espanya va permetre recaptar "fins a 44.000 milions d'euros que estaven a l'estranger".

El vicesecretari general d'Organització del PP, Carlos Floriano, ha deixat anar, també als passadissos del Congrés, que "al final s'imposa la realitat perquè és necessari recaptar les bases imponibles que són opaques".

Sense detalls de l'amnistia grega

Des del grup d'Esquerra Plural, el diputat Cayo Lara no ha volgut avançar esdeveniments i ha matisat que encara no se saben detalls de l'amnistia grega, que de moment només se sap que "no hi hauria recàrrecs". Per a Lara, la clau és que no sigui com l'espanyola: "un premi per als defraudadors", ja que van haver de tributar només un 3%, molt per sota de la mitjana. Esquerra Plural considera que el govern espanyol està intentant "comparar estratègies per intentar justificar l'aberració de l'amnistia espanyola, que és a que ens afecta a nosaltres".

La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, ha llançat una advertència sobre l'anunci del govern grec, a l'espera de més detalls: "Ves que no sigui que els nous i vells [partits] s'assemblin massa".

stats