Política 01/05/2012

Rajoy obre la porta a suprimir el Síndic i a agrupar municipis

"Cada divendres, reformes", ha advertit Mariano Rajoy. L'horitzó que persegueix, sosté, és un estat sense dèficit, però també sense "duplicitats". Obre així la porta a suprimir el Síndic o l'Idescat.

A. Trillas
2 min
Rajoy obre la porta a suprimir el Síndic i a agrupar municipis

BARCELONA.Al govern espanyol se li amuntega la feina. Divendres passat va aprovar en consell de ministres un programa nacional de reformes per enguany i el pla d'estabilitat que preveu l'escenari macroeconòmic per a l'Estat entre el 2012 i el 2015. Aquests dos documents vénen a ser la targeta de presentació dels deures que Brussel·les demana a Espanya per complir amb el rigor pressupostari. I ja han estat enviats tant a la Unió Europea com a la Comissió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El repte majúscul de Mariano Rajoy és aconseguir rebaixar el dèficit públic al 5,3% el 2012 i al 3% l'any pròxim (i seguir la tendència), però al costat de les conegudes grans xifres la lletra petita del pla obre un munt d'interrogants.

"Costos innecessaris"

És el cas del capítol que el programa de reformes dedica a "l'eliminació de duplicitats i a la clarificació de competències de les administracions públiques".

L'executiu del PP constata que les comunitats autònomes han duplicat alguns dels organismes de l'Estat, i en posa com a exemples "el Tribunal de Comptes, el Tribunal de Defensa de la Competència, el Defensor del Poble i el Consell d'Estat". Afegeix tot seguit que aquesta duplicitat ha generat "costos innecessaris". A més a més, el govern espanyol recorda que els governs autonòmics han posat en marxa "els seus propis instituts d'estadística, i en alguns casos, els seus propis consells audiovisuals o agències de protecció de dades".

Després d'aquest repàs d'organismes, el document enviat a Brussel·les declara obertament com a objectiu: "L'eliminació de duplicitats entre els organismes depenents de l'Estat i els depenents de les comunitats autònomes". Com a mesura concreta, el pla afirma que les autonomies ja estan procedint a "racionalitzar les seves estructures, dins del marc de la consolidació pressupostària". Castella-la Manxa, que presideix María Dolores de Cospedal, alhora secretària general del PP, va anunciar al desembre, per exemple, que suprimiria el seu defensor del Poble autonòmic i el seu Consell Econòmic i Social per evitar duplicitats amb l'administració central i poder, així, estalviar.

Catalunya compta amb organismes propis com l'Idescat, el Tribunal Català de Defensa de la Competència, l'Agència Catalana de Protecció de Dades, el Síndic de Greuges i el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC).

Nou mapa de municipis el 2012

Un altre dels punts del document que aixecarà polseguera fa referència a la "racionalització del nombre de municipis". Aquest mateix any el govern Rajoy es compromet a delimitar "mitjançant legislació bàsica" quines són les competències pròpies dels municipis i quines les transferides (no en podran assumir d'altres), i se'ls assignarà una previsió de finançament que hi estigui d'acord. Les competències "s'estratificaran per trams de població", la qual cosa "facilitarà que s'agrupin els municipis". L'objectiu és que només assoleixin la consideració de municipi els nuclis de població que tinguin una determinada quantitat d'habitants.

stats