Política 08/04/2014

On serà Rajoy?

El president espanyol amaga les cartes fins a l'últim minut i no desvela si es quedarà assegut al seu escó o pujarà a la tribuna, i encara menys quan ho farà, en el debat sobre la consulta al Congrés

Ara
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest dijous al Congrés / EFE

BarcelonaEl govern espanyol no ho ha confirmat oficialment però es dóna pràcticament per fet que Mariano Rajoy intervindrà en el debat sobre la consulta d'aquest dimarts a la tarda al Congrés. S'especula fins i tot que el president espanyol pugi obrir la sessió i intervenir abans i tot de l'exposició dels tres diputats catalans Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA), encarregats de demanar al parlament espanyol la transferència de la competència per organitzar un referèndum. Rajoy podria parlar primer perquè el reglament del Congrés li permet intervenir en qualsevol moment. El mateix Herrera ha apuntat aquesta possibilitat en una entrevista a TV3. Fa dies que s'especula sobre el paper del president espanyol en el debat. L'executiu no ha volgut donar cap pista als diputats catalans sobre quina serà la seva estratègia. Només divendres passat, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va confirmar que el govern prendria la paraula i que tenien els deures fets i la intervenció a punt. No va dir, però, qui parlaria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les opcions del debat

  • Parla primer Rajoy

Joan Herrera s'ha referit a TV3 als "rumors" que apunten el president espanyol podria obrir la sessió al Congrés. Si fos així, els tres diputats de CiU, ERC i ICV llegirien el discurs que tenien previst fer igualment, sense cap canvi, per no anar "a remolc", segons han avançat ells mateixos en l'entrevista. Turull ha avisat que seria "d'una mala educació tremenda" que Rajoy se'ls avancés. "El normal és que primer exposem", ha apuntat. "Si ho fa abans, és perquè ja no li interessa per a res el que venim a exposar".

  • Obren els diputats catalans i després intervé Rajoy

Sigui com sigui, es dóna per fet que el president espanyol prendrà la paraula en algun moment de la sessió per rebutjar la petició catalana, tal com ja va fer Zapatero en el debat del pla Ibarretxe. 'La Razón' publica avui que Rajoy intervindrà just després dels diputats catalans, abans que ho faci Rubalcaba.

Rajoy tancarà la porta a la consulta però deixarà una finestra oberta al diàleg, tal com explica avui l'ARA. En la comunicació que va enviar a la cambra, que es llegirà a l’inici de la sessió, el govern del PP deixa clar que els catalans no poden decidir el seu futur perquè és una decisió de tots els espanyols. En conseqüència, afirma que tècnicament no es poden sotmetre a votació qüestions "especulatives".

Si segueix la línia que ha mantingut fins ara en les seves intervencions públiques, el president espanyol dirà no a la consulta però insistirà que està disposat a parlar dins el marge de la llei. En privat, l’entorn presidencial admet que hi ha marge per a un model que satisfaci les demandes catalanes. Sánchez-Camacho va instar aquest dilluns la Generalitat a liderar aquest procés.

  • Parla Rajoy i parla Sáenz de Santamaría

Tampoc es descarta que el president Rajoy i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría es reparteixin els papers i intervinguin tots dos en la sessió. En tot cas, la intervenció del cap de l'executiu espanyol davant el Congrés permetria al PP ressaltar l'absència del president de la Generalitat en el debat. Ha estat un dels principals arguments contra Mas dels últims dies: qualificar-lo de covard per no anar al Congrés. Els partits pel dret a decidir insisteixen que l'acord pel 9-N ve del Parlament i que són els representants de la cambra catalana, i no el president de la Generalitat, els qui han de defensar-ho a Madrid.

  • Intervindrà Rubalcaba

El debat començarà a les 4 de la tarda i durarà, com a mínim, quatre hores. La sessió començarà amb la lectura de la comunicació que el govern espanyol va enviar al Congrés exposant els seus motius en contra de la reclamació del Parlament. Després seran els tres representants de la cambra catalana els que exposaran els motius de la demanda. Tindran 30 minuts que s'hauran de repartir, per aquest ordre, Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA).

Després, els grups polítics fixaran la seva posició. Tindran 20 minuts cadascun. L'ordre serà el següent: PSOE, CiU, Esquerra Plural, UPyD, PNB, Grup Mixt i tancarà el PP. Pel PSOE hi intervindrà Alfredo Pérez Rubalcaba. Hi haurà un torn de rèplica de 15 minuts pels representants del Parlament i una altre de 10 per a les formacions que vulguin tornar a intervenir.

  • Debat "serè", "clarificador" i "correcte"

El president del Congrés, Jesús Posada, ha dit que espera que els diputats tinguin una actitud "molt correcta" durant el debat. Rajoy va dir ahir que espera que el debat sigui "clarificador" i els tres diputats catalans han assegurat avui que intentaran "fer pedagogia" i que hi hagi "un debat serè i d'altura". El diputat de CiU Jordi Turull celebra poder adreçar-se cara a cara als parlamentaris espanyols per explicar-los la demanda catalana: "Tindrem mitja hora perquè ens escoltin, per primer cop no els arribarà a través dels titulars".

stats