Política 10/05/2018

Rajoy treu ferro a la crisi amb Cs: "Continuarem treballant junts en la defensa de la unitat d'Espanya"

El president espanyol defensa obrir un "procés de diàleg" amb el nou Govern

Xavi Tedó
3 min
Rajoy

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tret importància avui a la decisió de Ciutadans de retirar-li el suport en l'aplicació del 155. El partit taronja va donar ahir per trencat l'acord amb el PP sobre Catalunya perquè el govern no va presentar recurs al vot delegat de Carles Puigdemont i Toni Comín davant del Tribunal Constitucional. "Estic convençut que continuarem treballant junts, amb el PSOE i Ciutadans, en la defensa de la unitat d'Espanya, els fets d'ahir a la sessió de control són un episodi poc important, estem d'acord en l'essencial i no he presentat recurs al vot delegat perquè no seria admès pels tribunals, però n'he presentat 25 i faré tot el que sigui necessari per mantenir aquest pacte", ha apuntat. En una entrevista a Antena 3, el mandatari espanyol ho ha deixat clar: "Tenim un pacte de legislatura amb Ciutadans i cal complir-lo, i el debat va ser més dur amb Podem o el PSOE". I ha afegit que el seu gran rival és el partit de Pablo Iglesias, per les seves diferències ideològiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de presentar el recurs a la reforma de la llei de la presidència, Rajoy ha instat les forces independentistes a formar govern: "La situació és ridícula perquè Catalunya necessita un govern que no divideixi la gent i compleixi la llei, i hi ha un senyor que té segrestat el Parlament", ha denunciat en al·lusió a Carles Puigdemont. Tot i així, ha defensat obrir "un procés de diàleg" amb el nou executiu."Faré tot el que estigui a les meves mans per normalitzar la situació", ha assegurat. Pel que fa a la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena d'obrir la porta a rebaixar el delicte de rebel·lió al de sedició i conspiració per a la rebel·lió, el mandatari espanyol ha assegurat que "no qüestiona les resolucions judicials". En aquesta línia s'ha manifestat sobre la negativa de la justícia alemanya o belga a extradir els dirigents del Govern exiliats. "Caldrà esperar a la decisió final de la justícia alemanya i belga, però la clau és que no pretenguem ser tots jutges", ha afirmat Rajoy, que s'ha escudat en el respecte a la independència judicial per evitar pronunciar-se sobre si s'ha forçat el reglament per imputar als dirigents independentistes el delicte de rebel·lió.

Sobre l'enquesta del CIS que catapulta Cs, el president del govern espanyol ha assenyalat que "les enquestes són simplement un estímul per treballar" i ha recordat que als últims comicis van ser els únics a créixer tot i que els sondejos previs pronosticaven un empat entre els quatre grans partits. "Guanyem als pobles petits, però també a les ciutats grans", ha afegit en relació al perfil dels seus votants. "No em preocupa que hi hagi dirigents del PP més ben valorats que jo", ha subratllat en referència a les simpaties que desperta la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Rajoy, que s'ha definit com un governant tranquil que li permet veure les coses "amb perspectiva", no ha amagat el seu "disgust" per l'escàndol relacionat amb l'expresidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, i ha afirmat que no vol especular sobre les filtracions internes del vídeo del supermercat que l'han fet caure. "Sense proves no puc donar crèdit als rumors", ha sentenciat.

Sobre les acusacions de Cs d'haver acordat amb el PNB un acostament dels presos d'ETA, Rajoy ha advertit que no ha negociat amb el PNB la política penitenciària. "No m'ho han demanat, però si m'ho haguessin demanat tampoc hi hauria accedit", ha afirmat. "Mantindré la mateixa política i no m'he mogut mai: ETA s'ha dissolt, ha sigut derrotada per la democràcia i ara el que ens toca és cuidar les víctimes; la política penitenciària és la que marca la llei, i és el que he fet amb Catalunya perquè amb la llei no s'hi juga", ha sentenciat.

stats