Política 09/08/2015

Espadaler: "Si hi ha una declaració unilateral d'independència, l'altra part reaccionarà"

Espadaler ha instat Junts pel Sí i la CUP a explicar abans del 27-S com es duria a terme el procés constituent

Europa Press
2 min
Ramon Espadaler, en la seva compareixença aquest dilluns a la seu d'Unió. / X. BERTRAL

BarcelonaEl candidat d'Unió el 27-S, Ramon Espadaler, ha advertit en una entrevista a Europa Press que el govern espanyol "reaccionarà" si guanyen els independentistes a Catalunya després del 27-S i proclamen una declaració unilateral d'independència (DUI). "Té molts elements i instruments per reaccionar, i crec sincerament que ho farà. Pensar que hi haurà una declaració unilateral i l'altra part es quedarà de braços plegats és no conèixer prou la realitat", ha alertat Espadaler.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquesta raó, ha argumentat que la solució al distanciament entre Catalunya i Espanya "mai vindrà d'una declaració unilateral ni de l'ús de l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia" i sí del diàleg i de la força que obtinguin per fer seure el govern espanyol a la taula. També ha criticat que l'executiu central del PP vulgui fer por amb "l'article 155 de la Constitució quan han estat incapaços d'utilitzar el 150.2", que hauria permès a Catalunya fer una consulta acordada i evitar arribar a l'escenari polític actual.

Segons el secretari general d'Unió, una reacció de l'Estat davant d'una declaració unilateral pot empitjorar encara més la situació, però ha afegit que "s'equivoca i molt" qui pensa que qualsevol pas endavant pot fer-se al marge del diàleg i de l'acord amb el govern espanyol. Després de preguntar-li si Unió participarà en el procés constituent que s'iniciï si s'imposen els independentistes, ha recordat que el marc legal existent és el que disposa la Constitució, l'Estatut i el reglament del Parlament, i aquest no permet impulsar-lo.

Espadaler ha instat Junts pel Sí i la CUP a explicar abans del 27-S amb quina seguretat es transitarà per aquest camí quan s'iniciï el procés constituent des de totes les perspectives, un pla que xoca amb la seva aposta de trobar una sortida dialogada, pactada i votada en el contenciós entre Catalunya i Espanya.

El candidat d'Unió ha replicat al president de la Generalitat, Artur Mas, que ningú té el monopoli de la defensa de Catalunya després que justifiqués la convocatòria de les eleccions com un gest de legítima defensa davant de l'"atac sistemàtic" del govern espanyol i altres institucions de l'Estat. Segons Espadaler, que no assumeixin les tesis independentistes de CDC, ERC i la CUP no significa que "es llencin als braços dels que s'autoproclamen constitucionalistes".

Contra Ciutadans

Espadaler s'ha mostrat especialment crític amb el PP. Ha recordat que no va votar la Carta Magna i ara s'erigeix com el seu gran defensor. També ha carregat contra els socialistes i Ciutadans (C's): "S'equivocarà qui des de Madrid interpreti que C's és un bon interlocutor, i des de Catalunya qui cregui que pot representar els interessos de Catalunya perquè no han assumit les seves demandes més transversals". A més a més, ha acusat les tres formacions d'utilitzar les eleccions catalanes com a "terreny de joc" per a les generals, i ha alertat un altre cop del risc que la candidatura Catalunya Sí que es Pot configuri amb ERC i la CUP un govern d'esquerres després del 27-S.

stats