Política 28/09/2015

Mas avisa la CUP que manté la seva candidatura a la presidència de la Generalitat

Romeva insta l'Estat, Europa i el món a llegir "clarament" la victòria en escons del 'sí' a la independència

Oriol March
2 min
Romeva, Mas i Junqueras s'han reunit aquest matí per valorar els resultats / PERE VIRGILI

BarcelonaEl cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha reiterat aquest dilluns al matí que la victòria del 'sí' al 27-S és "aclaparadora" i que l'independentisme ha anat "clarament a l'alça" en les últimes conteses electorals. "L'alta participació legitima encara més el resultat", ha defensat Romeva, que ha demanat a l'Estat, a Europa i al món que es "llegeixi el resultat". "Els nacionalistes escocesos van tenir el 44% dels vots", ha indicat el cap de llista de la coalició CDC-ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que la seva continuïtat al càrrec "no és transcendental". "Es tracta de saber si aquests 72 diputats [Junts pel Sí i la CUP] poden tirar endavant el full de ruta. Tothom és necessari. Junts pel Sí ha guanyat de llarg aquestes eleccions. N'hi ha deu [diputats de la CUP] que han apostat per la independència. Ens posem a treballar per aplicar un full de ruta sobiranista que ens porti a constituir un estat a Catalunya. El que s'ha de resoldre és això, la resta... Sortiran moltes coses, però no són tan prioritàries". En tot cas, però, ha recordat que el pacte CDC-ERC estipula que ell serà proposat com a candidat a la presidència de la Generalitat.

"Les converses entre Junts pel Sí i la CUP encara no han començat. Resulta que teníem un gran tema, que és el plebiscit sobre la independència. Aquest és el gran tema. Tota la resta són coses de més a més. Es tracta de fer les coses bé perquè el que fem busqui la justícia social i la prosperitat. Des dels 62 de Junts pel Sí i des dels deu de la CUP. Tenim la responsabilitat compartida", ha apuntat el president sobre la negativa de l'esquerra independentista a investir-lo. Mas ha revelat que no ha rebut "cap trucada" de Madrid.

"Si volen dialogar, han de canviar d'actitud. Si no els fa obrir els ulls el resultat, la reflexió l'han de fer ells", ha indicat el president sobre el paper de les institucions espanyoles.

El referèndum que "no es va poder fer"

"Mai en la història un sol partit havia tret tants vots. I el missatge és clar, tenim una majoria que legitima començar el procés. Tenim més de la majoria. Legitimitat, tota. Si algú volia comptar vots del 'sí' i del 'no', la solució és el referèndum", ha apuntat Romeva, que ha evitat afegir més paraules al que ja ha dit el president sobre la seva hipotètica reelecció.

Oriol Junqueras, president d'ERC i número cinc de la llista, ha fet una crida a parlar "amb tothom" per anar cap a un model que garanteixi la "justícia social".

El futur de la coalició

Romeva, preguntat sobre si Junts pel Sí es repetirà de cara a les eleccions espanyoles, ha apuntat que "no està ni plantejat ni és un dels temes que haguem valorat". "Tocarà parlar-ne en els propers dies o setmanes, ara no és sobre la taula", ha indicat el cap de llista.

stats