Política 21/07/2015

Romeva, sobre pactar amb l'Estat la independència de Catalunya: "Només es pot negociar el com, no el què"

El cap de llista de Junts pel Sí avança a TV3 que "no" serà al Parlament si no aconsegueixen la "majoria" al 27-S

Ara
2 min
Raül Romeva als estudis de TV3

BarcelonaRaül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí, la candidatura unitària de CDC, ERC i les entitats sobiranistes per al 27-S, avisa que si guanya el 'sí' l'únic que es pot negociar amb l'Estat espanyol és "com" i en quines condicions es produeix la independència de Catalunya, mai el "què". En una entrevista a 'Els matins' de TV3, Romeva ha subratllat que "hem arribat fins aquí perquè vivim en un Estat que no entén que la democràcia està per sobre de la legalitat estricta". En aquest sentit, ha admès que "preveu" qualsevol acció de l'executiu espanyol per aturar el procés: "Posaran tota la seva força jurídica i econòmica per aturar-lo", ha dit, alhora que ha conclòs: "Si som on som és perquè tenim davant un Estat que té fortes mancances democràtiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Romeva considera que el procés de desconnexió s'ha de fer "bé" però "ràpid". "En aquest ordre", ha subratllat. "Si ho podem tenir en 12 mesos millor que en 18", ha afegit. En aquest sentit ha explicat que "primer hi haurà la declaració i després la proclamació de la independència i començarà 'de facto' la desconnexió".

I un cop iniciat el camí de la independència, si guanya el 'sí' el 27-S, Romeva no té cap dubte que la resposta internacional serà molt més positiva del que l'unionisme vol fer creure: "No tinc cap dubte que si guanya el sí la comunitat internacional llegirà que aquesta és la voluntat del poble català", ha dit. En aquest sentit, Romeva ha remarcat que "és molt important que la lectura del sí sigui clara", perquè "és el que dirimirà si Catalunya vol un estat independent o no".

Preguntat per si formarà part del pròxim Govern en cas que guanyi la llista unitària, Romeva ha dit "que no està decidit", però ja ha avançat que "si no hi ha una majoria jo no estaré al Parlament". "Això no són són unes eleccions autonòmiques normals, encara que alguns ens vulguin fer creure que sí", ha dit Romeva, motiu pel qual ha argumentat que la llista unitària "com a tal" no tindria sentit "com a llista per anar a l'oposició". "Això és un o tot o res", ha conclòs.

stats