Política 16/09/2012

'La Razón' pronostica la caiguda electoral de CiU però li dóna fins a 64 escons... en la primera edició

Les dades publicades de l'enquesta, encarregada pel diari madrileny a NC Report, canvien en la segona edició pel que fa a la intenció de vot de la federació d'Artur Mas

Ara
2 min
portada razon 16 setembre

Barcelona"El preu de l'independentisme: cauen CiU i el PSC i pugen ERC i el PP." Aquest és el titular amb què 'La Razón' anunciava a la portada de la primera edició d'aquest diumenge els resultats d'una enquesta encarregada a NC Report.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, les xifres que mostrava la mateixa portada no asseguraven aquesta caiguda electoral de CiU si les eleccions al Parlament es fessin ara. El sondeig atorgava a la federació d'Artur Mas i Duran i Lleida entre 58 i 64 escons, una forquilla àmplia que, en l'extrem superior, superava els 62 diputats que té ara.

Segons la mateixa enquesta, el PSC passaria de 28 escons a 22/25, el PP passaria dels 18 diputats actuals a 20, ERC creixeria dels 10 que té a 15 i ICV en guanyaria un respecte dels 10 que té ara.

C's podria passar de 3 a 4 escons i Plataforma per Catalunya entraria a la cambra catalana amb tres representants. En canvi, Solidaritat Catalana per la Independència quedaria fora del Parlament.

Canvis en les xifres de CiU en la segona edició del diari

Tanmateix, i com ja va passar fa uns dies amb una altra enquesta publicada a 'La Razón', la segona edició mostrava unes dades diferents. A diferència de l'altra vegada, però, no es podia al·legar que va ser un error de l'autor de la portada: la forquilla d'entre 58 i 64 escons per a CiU apareixia tant a la portada com a les planes interiors de la primera edició, que és la que va arribar als quioscos de Catalunya.

A la segona edició, les xifres havien canviat. Entre una versió i l'altra hi havia hagut l'episodi en què el director de 'La Razón', Francisco Marhuenda, s'havia vist atrapat per la contradicció entre les dades i el titular durant el programa 'El gran debate', de Telecinco, a partir d'una observació d'Enric Juliana, director adjunt de 'La Vanguardia'.

El cas és que, com es pot observar en la portada de la segona edició –localitzable a través d'internet aquest diumenge–, els escons atribuïts a CiU en l'enquesta havia passat a ser d'entre 58 i 62 diputats. Tot i el retoc –es va canviar la forquilla de 58/64 per la de 58/62–, en la franja alta de la forquilla CiU continuaria sense caure, ja que 62 són els escons que té ara.

*Per veure les dades a les portades reproduïdes cal ampliar la imatge i fixar-se en el gràfic de dades imprès a la part superior esquerra de la pàgina.

stats