Política 09/01/2016

La Moncloa s'afanya a avisar el nou president català que l'obligarà a complir la llei

El govern espanyol reclama una gran coalició a l'Estat per "fer front al desafiament independentista"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Mariano Rajoy / REUTERS

MadridReacció més que ràpida de la Moncloa. Només una hora i mitja ha tardat el govern espanyol a respondre en un comunicat a l'acord entre Junts pel Sí i la CUP per desencallar la formació de govern a Catalunya. I en la seva resposta ja no escatima en advertiments per al futur president de la Generalitat, Carles Puigdemont. L'executiu de Mariano Rajoy recorda que "tots estem sotmesos a l'imperi de la llei" i que "no hi ha majoria parlamentària que pugui emparar i justificar actes il·legals o, menys encara, la pretensió de trencar la sobirania nacional expressada en la Constitució".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, es fa ressò de la sentència del Tribunal Constitucional en contra de la declaració de ruptura i fa una "crida a la responsabilitat". "El govern d'Espanya garanteix que la llei es respectarà i que totes les institucions compliran amb el seu deure, tal com han fet fins ara, en defensa de la sobirania nacional i dels drets i llibertats de totes els espanyols, també dels que viuen a Catalunya", afegeix.

L'impacte en l'escenari espanyol

L'acord a Catalunya té un gran impacte en l'escenari espanyol. I és que el PP recupera el seu discurs per pressionar el PSOE. Una gran coalició en contra del sobiranisme és un dels pretextos que havia esgrimit fins ara Mariano Rajoy. Alhora, Podem perd l'oportunitat de guanyar pes al Parlament de la mà de Barcelona en Comú en unes eleccions al març que ja no s'haurien vist com a plebiscitàries. La majoria de partits espanyols han evitat aquest diumenge posar-se en el fangar català i estan reaccionant per via dels seus portaveus a Barcelona. Tant Gènova com Ferraz han cedit la veu al PP català i al PSC.

La Moncloa, però, no ha esperat gaire a fer una crida a desencallar també la formació de govern a Espanya amb una gran coalició entre PP, PSOE i Ciutadans. "Traslladem la necessitat que el pròxim govern d'Espanya compti amb una àmplia base parlamentària que garanteixi l'estabilitat i la capacitat per defensar amb solvència i eficàcia el dret de tots els espanyols a decidir sobre el seu país i fer front al desafiament independentista", assenyala.

Una victòria de CDC, segons Podem

Els que no han trigat a reaccionar són els partits emergents. Podem considerar que l'acord és "una victòria política per a Artur Mas i Convergència, que tindrà el pròxim president de la Generalitat". La formació morada "respecta la trajectòria política de la CUP", però no entén ni comparteix l'acord. De fet, el número dos del partit, Iñigo Errejón, es mostrava així de perplex en sentir Mas.

Pel partit de Pablo Iglesias, qualsevol "solució política al conflicte territorial" passa per ells, i per això esperen que "aquesta situació no alimenti ni afavoreixi l'immobilisme i la gran coalició PP-PSOE al govern d'Espanya".

"Aquest acord pretén aprofundir la via unilateral que no va aconseguir la majoria en les eleccions catalanes del 27-S: JxSí va guanyar les eleccions però, si aquestes fossin un plebiscit, l'independentisme no les va guanyar", afegeix.

Rivera: "Patètic"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, tampoc ha trigat a reaccionar per Twitter:

Comunicat del govern espanyol a l'acord entre JxSí i la CUP (PDF)
stats