Política 05/01/2012

Rebuig català a la "censura prèvia" de Madrid als pressupostos

PSC, ERC, ICV i SI fan pinya amb el Govern contra l'anunci de De Guindos de controlar els pressupostos autonòmics

Ara
2 min
Consell de ministres

BarcelonaTots els grups parlamentaris catalans excepte el PP han volgut fer costat al Govern aquest dijous en el seu rebuig frontal a l'anunci del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que va assegurar dimecres que el govern espanyol promouria una llei per controlar els pressupostos de les comunitats autònomes abans de l'aprovació als propis parlaments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha titllat de "censura prèvia" dels pressupostos la voluntat del govern del PP perquè, al seu entendre, el partit té un "codi genètic" centralista.

En declaracions a Efe, Navarro ha dit que no està en absolut d'acord amb el fet que el govern espanyol vulgui "tutelar" les autonomies.

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha assegurat que la proposta del ministre d'Economia és "una retallada més de l'Estatut de Catalunya" que "ataca l'autogovern, els drets socials dels catalans i trenca el pacte constitucional, aquesta vegada sense el TC d'intermediari".

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, per la seva banda, ha considerat que l'anunci és "un insult a la intel·ligència i a la dignitat de tots els ciutadans" i ha assenyalat que hauria de ser Catalunya, "que aporta més diners a l'Estat", qui controlés els comptes públics espanyols i no a l'inrevés.

Solidaritat Catalana per la Independència (SI) veu en la intenció del govern de Madrid la constatació d'un "procés de recentralització" de l'estat espanyol.

Els partits se sumen així al missatge del portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha qualificat d'"inacceptable i intolerable" la mesura.

Els que se n'han mantingut al marge han sigut els diputats de Ciutadans. El seu president, Albert Rivera, ha assegurat que és "la conseqüència d'una nefasta gestió dels comptes públics" i considera que tant Zapatero com el govern de José Montilla "gastaven el que no tenien".

stats