RENÚNCIA
Política 07/03/2013

Recoder es desmarca del projecte de Mas

L'exconseller deixa l'escó al Parlament i marxa al sector privat sense deixar la direcció de CDC

Oriol March
4 min
CAP AL SECTOR PRIVAT Lluís Recoder, involucrat en política des de la dècada dels 80, va anunciar ahir que deixa el seu escó al Parlament per marxar al sector privat. Recoder ha estat president de la JNC, diputat al Congrés, diputat al Parlament, alcalde de Sant Cugat del Vallès i conseller de Territori i Sostenibilitat.

Barcelona.Lluís Recoder renuncia a ser diputat al Parlament de Catalunya i s'encamina cap a una nova etapa professional al món privat. Una consultora de matriu internacional serà el seu destí després que ahir comuniqués la decisió de renunciar a l'acta i emprendre un camí professional lluny de la política. "Per mi la política és vocació i servei, i es començava a convertir en una professió sense possibilitat de retorn", va assegurar ahir a l'ARA poc després que transcendís la informació de la seva renúncia a l'escó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Militant de CDC des del 1976, ha complert tots els papers de l'auca que pot protagonitzar un polític nacionalista amb una única excepció: la presidència de la Generalitat. Ha estat líder de la JNC (1986-1991); ha ocupat un escó al Congrés de Diputats (1986-1999) al costat del seu mentor polític, Miquel Roca; ha estat alcalde de Sant Cugat (1999-2010), i va ser conseller de Territori i Sostenibilitat en el primer Govern confeccionat per Artur Mas. ¿La seva renúncia vol dir que talla tots els seus vincles amb la política? No, perquè seguirà sent membre de l'executiva de CDC, del secretariat permanent del partit i de la comissió executiva nacional de CiU. "En principi seguirà", puntualitzen des de la cúpula convergent.

Una relació deteriorada

Recoder era un dels fixos en totes les travesses per ser en l'executiu que va confegir Mas per a la seva primera legislatura. Pràcticament ningú dubtava que la seva cartera tindria a veure amb les obres públiques i amb el medi ambient, tenint en compte la sensibilitat per la sostenibilitat que sempre ha demostrat l'exalcalde de Sant Cugat, enquadrat al sector socialdemòcrata del partit. L'escenari per fer-se càrrec de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, però, no era el millor. Amb una situació financera de la Generalitat contra les cordes i, per tant, amb nul·la capacitat inversora, Recoder va tenir poc marge per marcar perfil. Només la gestió d'Eurovegas i la crítica pel matractament de l'Estat li van servir per enviar un missatge més polític al capdavant del departament.

Després de la patacada electoral de CiU el 25-N, les primeres en què es presentava amb un programa nítidament sobiranista i amb l'estat propi com a fita, Recoder va citar-se amb Mas. Hi va anar amb dos suggeriments sota el braç. El primer, la possibilitat que es convertís en un conseller amb més pes polític. La conselleria que més lligava amb els suggeriments de l'excalcalde era la de Presidència o, si més no, assumir les funcions de portaveu, però Mas ja tenia el seu candidat: Francesc Homs. El segon apunt es va basar en la hipotètica necessitat de "reorientar" l'estratègia de CiU. I també aquí va rebre una negativa del president, segons fonts nacionalistes.

L'exconseller de Territori no ha tingut mai una relació fluida amb l'actual cúpula convergent. Al congrés del 2008 va aixecar la veu per exigir un canvi de rumb en el full de ruta nacionalista per reconquerir la Generalitat, i Mas va situar-lo al capdavant de la Comissió Nacional de Política Municipal. Malgrat això, les tensions amb el pinyol del president van seguir sense ser del tot favorables. Al congrés del 2012, que va entronitzar Oriol Pujol Ferrusola com a secretari general, Recoder hi va tenir un paper testimonial. De fet, se'l va poder veure entre el públic i no a les primeres files de l'auditori durant algunes sessions del conclave.

Un dels punts de tensió amb Homs va arribar durant la confecció de la campanya del 25-N. Recoder es va queixar obertament del disseny i de l'estratègia de la campanya en la reunió prèvia a la seva presentació davant del consell nacional conjunt de CiU. La història, a partir d'aquí, és coneguda: conversa amb Mas, adéu a la conselleria -que ara ocupa Santi Vila, que té un punt outsider com el de Recoder- i, ara, adéu a l'escó que tenia al Parlament després d'haver manifestat d'entrada la intenció de mantenir-lo.

Fonts nacionalistes asseguren que és "imminent" l'entrada de l'exconseller en una multinacional i, fins i tot, apunten que es podria produir aquesta setmana. La direcció del partit no va mostrar gran sorpresa per la decisió i fins i tot la va considerar "lògica", tenint en compte que, segons ells, feia mesos que Recoder feia passos enrere.

L'escenari de la successió

També és cert que a CDC són molts els que veuen en l'exalcalde una voluntat de jugar un paper determinant en la successió de Mas. "Se'l pot tenir en compte en cas que el projecte fracassi, apuntava ahir un dirigent després d'avaluar la decisió de Recoder de fer un pas enrere. De fet, el mateix exconseller no s'amaga de participar en l'escenari postmasista. "Jo no tanco la porta a res", va declarar en una entrevista recent a la revista Tot Sant Cugat .

Amb tot, el moviment de Recoder arriba en un moment en què CDC espera la imminent decisió del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) sobre la imputació d'Oriol Pujol pel cas de les ITV. I de ben segur que Recoder, des de la seva cadira a l'executiva convergent, tindrà ganes de dir-hi la seva sobre un procés que pot marcar el futur immediat del projecte polític de CiU.

stats