01/06/2013

Records del 1714 i la División Azul al quarter del Bruc

2 min

BarcelonaEl soldat Guevara saluda marcialment quan arribem al quarter del Bruc de Barcelona. Un instant abans, l'altre soldat que patrulla amb un fusell li ha fet un senyal amb els dits: "En vénen dos". Per commemorar el Dia de les Forces Armades -avui, 1 de juny- s'hi pot visitar una exposició sobre la història del batalló de transmissions IV/22. Cap dels soldats que vigilen a l'entrada sap on és l'exposició. Un militar ens acompanya intuïtivament escales amunt i ens deixa davant la sala Vicente Domper, radiotelegrafista i heroi del desastre d'Annual, mort de dos impactes de bala, segons va informar l' Abc el 21 d'agost del 1921: " Los padres de Domper, muy ancianos, viven miserablemente en un rincón de las provincias de Huesca y hallándose tan solos, desprovistos de toda esperanza, rezan por el héroe y dan gracias a Dios que ha concedido a éste la honra de morir por la Patria ".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El soldat que vigila l'exposició no s'espera l'arribada de gent i de l'ensurt, quan s'aixeca per saludar, li cau un aparell de mesures subjectat per un trípode. Som els primers visitants del dia i ens demana com ens hem assabentat de l'activitat. Ho hem llegit a l'Abc . El soldat és amable, m'assegura que tots els aparells de telecomunicacions exposats encara es podrien fer servir, fins i tot material de l'època colonial o ràdios soviètiques i xineses de fa 50 anys. Hi ha informació sobre missions de pau en què participen els enginyers de telecomunicacions de l'exèrcit. El nostre soldat no ha estat en cap missió internacional, el més lluny que ha viatjat com a militar és a les illes Chafarinas, davant del Marroc, ara fa pocs dies, segons m'explica. La seva il·lusió és ensenyar-me una autèntica màquina de codificació de missatges Enigma, la mítica Enigma alemanya, una unitat que l'exèrcit espanyol va rebre de l'alemany el 1941 i que forma part del fons del Museu Històric Militar de Figueres.

Al passadís que condueix a la sala de l'Enigma es fa un especial recordatori dels radiotelegrafistes de l'exèrcit republicà durant la Guerra Civil, però també hi ha tres fotografies de la División Azul. La més destacada és la del sergent Francisco Álvarez Gómez i de les dues Creus de Ferro que va rebre pels seus mèrits al servei del Tercer Reich.

En una altra secció de la mostra, amb vistes al pati d'armes -amb banderes espanyoles, cadires preparades per a desfilades, canons que guarneixen els parterres i algun magatzem camuflat com als films-, hi ha una informació detallada sobre Jorge Próspero de Verboom, planificador del setge de Barcelona el 1714, creador de les principals construccions militars de l'època i del cos espanyol d'enginyers militars.

Dedicatòries variades

Sortint de l'exposició em disposo a firmar al llibre de visites. "Pots escriure-hi el que vulguis, criticar i tot", em diu el soldat. El que vull és tafanejar les dedicatòries. Hi ha alguns " Viva España ", però sorprenentment la majoria d'escrits són en català. Les darreres signatures són de familiars de Vicente Domper però també de gent que lloa la qualitat de l'exposició. A mi el que més m'ha agradat és descobrir que el 2008 l'exèrcit va deixar d'utilitzar els coloms missatgers.

stats