Recull d'editorials: 'La Vanguardia' qüestiona si s'ha de mantenir el 27-S després de la victòria de Colau

'El País' considera que seria "enganyós" interpretar els resultats del 24-M com "la revolució que alguns anunciaven"

'La Vanguardia': "Espanya i Catalunya, sacsejades"

- "L a victòria incontestable de Barcelona en Comú d’Ada Colau a la capital catalana obre un gran interrogant sobre el procés per a la independència"

- " La pregunta és si, en aquestes condicions, el full de ruta ha de continuar tal qual i, sobretot, si les eleccions mal anomenades plebiscitàries s’han de mantenir per a la data del 27 de setembre vinent. Sobretot si, a més, es té en compte que els resultats de les municipals i autonòmiques anuncien un canvi polític molt substancial a Espanya"

'El País': "Canvi profund"

- "Seria enganyós interpretar el que ha passat com la revolució que alguns anunciaven, però seria igualment un error restar transcendència al fort missatge de canvi que aquests resultats suposen"

- "Les dades de l'escrutini celebrat ahir corroboren la necessitat de negociacions. Una d'elles destaca per sobre de totes les possibles: l'expectativa d'una relació entre el PSOE i Podem. No els convé aparèixer massa units en el procés de constitució de governs autonòmics i municipals, però tampoc seria fàcil comprendre que es multipliquessin els bloquejos a l'estil del ja viscut a Andalusia"

- " El bon resultat sobiranista es deu en bona mesura a l'acompliment de la molt radical CUP, de manera que el bloc es fragmenta i radicalitza. Encara que no desapareix, contra el que alguns preveien".

'El Mundo': "Unes eleccions que evidencien la demanda de canvi dels espanyols"

- " La derrota [del PP], indiscutible malgrat mantenir-se com a força més votada [...] , és la constatació del fracàs del discurs, de l'estratègia i del model de partit imposats per Mariano Rajoy".

- " Els valors emergents del PP han d'entendre que la formació corre el risc de no sobreviure si s'entossudeix en l'argument caduc de la recuperació econòmica "

- Els resultats de Barcelona en Comú i Ahora Madrid " van ser ahir a la nit el símptoma més expressiu de la transformació social i política a què s'enfronta el país

- " Víctima de si mateix, UPyD és, a la pràctica, un cadàver polític. El partit de Rosa Díez [...] ha pagat molt cara la seva ceguesa política i la seva obstinació personal de negar-se a sumar les seves forces a les de Ciutadans per aglutinar el vot reformista, perdent una oportunitat irrepetible

- "L a realitat plural que reflecteixen els resultats exigeix una reforma de la llei electoral i una revisió de la Constitució en sentit regeneracionista perquè torni a representar una societat que ja no és la de fa 40 anys"

' La Razón': " Una Espanya difícil de governar"

- " Els mals resultats d'ahir s'expliquen per la decisió de molts dels votants tradicionals del PP de no acudir a les urnes més que per la fugida a altres partits"

- "Amb u n simple repàs als programes i idees dels partits radicals en alça n'hi ha prou per adonar-se'n del difícil panorama que s'obre per a Espanya"