Política 12/09/2017

"Parafernàlia" i "frau als catalans": recull dels principals editorials sobre la Diada

Els principals diaris de l'Estat destaquen la manca de legitimitat del Procés malgrat la manifestació massiva, mentre que 'La Vanguardia' apel·la a la "convivència" i 'El Punt Avui' crida al vot l'1 d'octubre

Ara
6 min
El Passeig de Gràcia es comença a omplir d'estelades per la Diada 2017.

1.

La Razón: "El segrest del carrer"

"El segrest del carrer""No hi ha res més nociu per a les democràcies que deixar-se impressionar pels grans moviments de masses".

"Malgrat els esforços declamatius dels seus organitzadors, no som més que davant d'una altra 'última Diada', amb la mateixa parafernàlia que les anteriors".

"El que sí que té transcendència política i, per tant, provoca la natural preocupació en la immensa majoria dels ciutadans és l'operació colpista de la Generalitat de Catalunya i del seu Parlament contra la Constitució".

"Si el Procés ha adquirit tints de problema nacional, i molt greu, no és per la ocupació dels carrers de Barcelona pels separatistes, sinó per la utilització delictiva de les mateixes institucions del principat".

"Els líders independentistes, doncs, no haurien de caure en el mateix error que propicien (...) i arribar a creure que una democràcia consolidada com l'espanyola es doblegarà al carrer, acovardida (...) Perquè deixar que s'incompleixi la llei, no importa el nombre de boques que ho demanin i com de fort cridin, suposaria col·laborar en el delicte, i això no passarà".

2.

Abc: "La Diada, una coartada destructiva"

"La Diada, una coartada destructiva""La Diada ja no és la festa de tots els catalans, sinó d'una minoria radicalitzada i intransigent, capaç de dirigir les emocions de milions de persones fins a obligar-les a veure en l''odi a Espanya' la panacea de tots els seus mals".

"Resulta lamentable la indolència amb la qual la resta d'Espanya, i bona part de les nostres institucions i l'empresariat, han consentit tants anys d'acomplexament i manipulació, i hagin permès que la Diada s'hagi convertit en un instrument essencial del secessionisme amb el qual modelar al seu gust una societat capaç de creure que la nostra nació realment roba i maltracta els catalans. Fins a aquest punt malaltís hem arribat".

"La suma de complicitats entre els que pretenen destruir quaranta anys de democràcia per convertir Espanya en una vulgar seqüela de la pitjor Veneçuela i els que volen desmembrar a la força la nostra nació a canvi de fomentar sentiments caducs en l'era de la globalització té l'objectiu comú de acabar amb una nació de segles. La Diada s'ha convertit en la coartada embrionària d'un moviment transversal i totalitari d'assetjament i enderrocament de la democràcia, i no és moment d'escatimar esforços en la seva defensa. Per durs que resultin".

3.

El Mundo: "La Diada activa la via de carrer contra l'Estat"

"La Diada activa la via de carrer contra l'Estat""El separatisme, després de pervertir les institucions de Catalunya segrestant el tot a mans d'una part, va estendre aquest dilluns el seu propòsit d'apropiació a l'espai públic en l'esperança de provocar el desbordament de l'Estat emparant-se en un moviment de masses".

"No per esperada constitueix menys novetat respecte d'altres anys la presència del mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, imputat i alegre en l'acte central de la Diada a Barcelona. L'any passat Puigdemont es va quedar a Girona. Fins i tot Artur Mas va conservar fins al final un últim escrúpol pel qual es va cuidar d'aparèixer a la foto acabdillant el riu d'estelades".

"(...) Aquesta ha sigut la Diada de la desobediència. Que personatges tan dubtosos com Julian Assange, Varufakis o el condemnat per terrorisme Arnaldo Otegi rebin tracte de referents honorables a la televisió pública catalana acaba de completar la degradació del paisatge retòric que acompanya sempre els processos revolucionaris".

"L'assetjament al qual estan sent sotmesos els alcaldes socialistes no és l'obra descontrolada de la CUP: vehicula la voluntat del mateix Puigdemont, que ha fet una crida a coaccionar els regidors que no s'avinguin a posar les urnes (...)"

"Especialment delicada ens sembla la posició d'Ada Colau, obstinada en un equilibri impossible entre la institució i el carrer, entre la llei i la insubmissió, entre els barcelonins als quals es deu i els antisistema que la van fer pujar, entre la por de ser acusada de traïdora pel separatisme i una ambiciosa carrera política sobre la qual penja l'advertència d'inhabilitació".

4.

El País: "Frau als catalans"

"Frau als catalans""La reiteració d'àmplies manifestacions reafirma que, malgrat l'abusiva retòrica secessionista, Espanya és una democràcia avançada".

"Els ciutadans que ahir van exercir aquest dret [a manifestar-se] mereixen per tant tot el respecte. Una altra cosa és l'ús retorçat que en puguin fer, i fan, els convocants. I sobretot (...) el govern de la Generalitat".

"Esclar que un seguici pot ser (i ho va ser) termòmetre d'aspiracions legítimes (...), fins i tot de suport a la (errònia) sortida de la independència".

"Però un cert grau de calor popular no constitueix cap coartada per a actuacions il·legals de les institucions".

"La manifestació oficial d'ahir és l'acta de certificació de la fi dels somriures (...) la cerimònia que retrata una Catalunya dividida. Perquè el sectarisme dels organitzadors s'ha multiplicat (...)".

"I perquè un Govern que ha decidit deixar de ser el de tots l'ha amanit amb proclames divisòries i divisives; distingint els partidaris del seu referèndum il·legal dels altres, als quals denigra com a "súbdits"; incitant a l'agressió verbal i l''escrache' contra els alcaldes que no li són fidels, sinó lleials a l'Estatut; pressionant i insultant directors de diaris per publicar notícies, mentre organitza tumults en defensa d'una impremta i una revista investigades per presumpta actuació delictiva en imprimir material il·legal, i no, com s'ha enganyat, per defensar la llibertat d'expressió. Així doncs, l'executiu del president Carles Puigdemont accelera per convertir-se en un problema d'ordre públic, després d'encarnar un problema de moral pública, i no només per la coresponsabilitat política de diversos dels seus membres (el portaveu, Jordi Turull, i el responsable d'Interior, Joaquim Forn, entre d'altres) en l'era de la corrupció pujolista".

"És fals que no hi hagi alternativa al referèndum. N'hi ha, l'Estatut i el seu reforçament o la reforma constitucional (...) Fals que el referèndum suspès sigui 'legal i amb totes les garanties': és il·legal i no té cens, suport normatiu, autoritat electoral d'acord amb l'Estatut, cap de les condicions que dicta el Consell d'Europa".

"Catalunya avui és rellevant per l'esforç dels catalans (...) Mai Catalunya ha sigut més exitosa. Ni ho seria si optés per automutilar-se i trencar una part substantiva d'Europa".

5.

El Periódico: "La Diada de l'independentisme"

"La Diada de l'independentisme""Ja són sis les Diades consecutives en què l’independentisme ha demostrat, en més o menys mesura, la seva capacitat de mobilització i el seu civisme (...) Tenen raó els que lamenten que una festivitat que abans era de tots hagi sigut patrimonialitzada per una part molt determinada de la societat catalana".

"Res serà possible després de l’1-O, se celebri l’anunciat referèndum o sigui un simple simulacre, sense tenir en compte que aquesta meitat de Catalunya existeix, i que les seves legítimes aspiracions polítiques no poden ser ignorades. De la mateixa manera, no es pot excloure l’altra meitat de Catalunya, la que ahir ni es va manifestar ni es va sentir representada, del futur polític català".

"S’equivoca la cúpula independentista: l’1-O, unilateral i fora de l’ordenament jurídic, no és un assumpte de democràcia, sinó de legalitat".

6.

La Vanguardia: "Convivència"

"Convivència""Des del 2012, ja són sis les celebracions massives de l'Onze de Setembre català. Som davant d'un fenomen únic en l'actual Europa democràtica. Menysprear aquesta realitat condueix a l'error. El quietisme governamental davant la protesta catalana no ha fet sinó engrandir el problema fins a un extrem molt crític".

"Hi havia molta gent ahir als carrers de Barcelona (...) No hi ha suflé, com alguns erròniament diagnosticaven, però tampoc la marea va ser superior a la d'anys anteriors".

"La voluntat real dels catalans només es podrà verificar en unes noves eleccions (...) o en una consulta acordada amb l'estat espanyol d'acord amb els marges que ofereix la Constitució, per exemple, en el seu article 92. L'assalt a la Constitució no és el camí, encara que centenars de milers de persones simpatitzin amb aquesta idea".

"La convivència no només consisteix en absència de violència física. La catalana és una societat pacífica i qui sostingui el contrari menteix. La convivència exigeix també respecte a les opinions dels altres (...) El president de la Generalitat (...) mai hauria d'haver efectuat divendres passat una crida pública perquè el poble sobiranista s'encari amb els alcaldes que no volen col·laborar amb la iniciativa del referèndum".

"Mig Catalunya i molta gent més encara no s'han recuperat de l'estupor que li van produir els mètodes emprats la setmana passada al Parlament per aprovar les anomenades lleis de desconnexió. Destacats dirigents sobiranistes han començat a reconèixer públicament l'error comès".

"Compte amb l'escalfament dels ànims sense atendre a la realitat de fons. Compte amb la pirotècnia verbal. Deixem les tragèdies del passat en els llibres d'història".

7.

El Punt Avui: "Quan el dret a decidir ja és a tocar"

"Quan el dret a decidir ja és a tocar""La gran manifestació de l'Onze de Setembre d'ahir va certificar el que fa temps que se sap: l'unionisme té perduda la batalla social. La immensa 'majoria silenciosa' de la qual tant parlen els adversaris del referèndum és una invenció".

"La batalla dels arguments també està perduda, perquè en democràcia no hi ha cap idea que es pugui oposar al desig de ser interrogat, de votar (...) Malgrat això, el català és un poble pragmàtic i amic del pacte. Fins a l'últim moment el govern espanyol serà a temps de promoure una sortida negociada".

"Els catalans tenen el dret a decidir a tocar (...) Serà per saber si es vol continuar com fins ara o si es vol construir una societat molt més justa, solidària, lliure i sobirana".

8.

ARA: "La Diada impulsa l’1-O davant l’ofensiva judicial de l’Estat"

"La Diada impulsa l’1-O davant l’ofensiva judicial de l’Estat"

stats