Política 19/05/2016

Requena creu que Homs hauria de posar el seu càrrec a disposició si obté més mals resultats que el 20-D

L'aspirant a liderar CDC a Madrid crida a situar al capdavant del nou partit "gent que no vingui de la política professional"

O. March / N. Orriols
3 min
L'aspirant a liderar CDC a Madrid, Sívlia Requena, entrega els avals a la seu de CDC

BarcelonaSílvia Requena, aspirant a liderar la llista de Convergència, tanca aquest dijous la campanya per a les primàries del proper diumenge amb assemblees territorials i contactes amb les bases del partit. Un dels missatges que ha volgut llançar és que de cara a la refundació cal situar al capdavant de les sigles persones que no provinguin de la "política professional". Així s'ha expressat Requena en una roda de premsa a la seu de CDC en què ha apuntat que el partit està "mobilitzat" de cara a l'anomenat 'superdissabte'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La competència amb el meu rival, Francesc Homs, ha estat mediàtica. M'hauria vingut molt de gust que aquests debats a la televisió i a la ràdio s'haguessin fet en assemblees territorials", ha apuntat la presidenta de la sectorial d'Igualtat de Convergència. També en referència al seu rival, Requena ha apuntat que Homs, si és candidat i treu més mal resultat que el 20-D –vuit diputats–, hauria de posar el seu càrrec a disposició. "Si em passa a mi, renunciaré a dirigir el grup parlamentari", ha defensat.

Tanmateix, Requena ha volgut defensar amb contundència l'exconseller de la Presidència arran de l'inici d'una investigació per part del Tribunal Suprem per la seva participació al 9-N. L'aspirant ha trobat "dictatorial" la investigació i ha ressaltat que, en aquest aspecte, el partit es mou "com un sol home" en la defensa dels imputats pel 9-N.

Debat amb Homs

Requena manté l'estratègia d'erigir-se com a representant de les bases en les primàries de CDC per escollir el cap de llista de les eleccions al Congrés de Diputats del 26-J. La candidata, que ha debatut amb l'actual cap de files de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, a Catalunya Ràdio, s'ha mostrat crítica amb la manera com s'ha dirigit Convergència en els darrers temps, molt centrada en les institucions i deixant de banda el partit, ha exposat.

"No s'han escoltat les bases", ha lamentat Requena, i ha afegit que els militants de CDC n'han vist de tots colors enmig de tota la "convulsió política" i la confessió del fundador de la formació, Jordi Pujol, el juliol del 2014, sobre la tinença de diners a l'estranger. Després de tot això, ha assegurat, "no hi ha hagut una reflexió interna" fins ara, que hi ha una fase congressual –s'ha demanat l'opinió a les bases a través del Torn Obert–. "Vostè és de l'aparell", ha retret a Homs, reconeixent que si bé és cert que ara s'està preguntant què pensen els militants, a parer de la candidata al Congrés s'hi arriba "tard i cansats".

És per això que ha situat les primàries de CDC per a les properes eleccions el 26 de juny com una oportunitat per iniciar la regeneració interna del partit, tot i que a nivell de programa no s'han evidenciat les diferències amb Francesc Homs. De fet, Requena ha reconegut, fins i tot, que el seu pas endavant a les primàries té més a veure amb un missatge de cara endins. "Si el 26-J no volem treure un resultat pitjor, hem de fer un esforç molt important per escoltar les bases i deixar que elles també indiquin el rumb, que no hi hagi desànim a l'hora d'anar a votar. Està en joc el grup parlamentari a Madrid", ha assegurat Requena.

Davant les crítiques, Homs ha considerat que és un debat "interessant", però que és més propi d'una discussió congressual en clau interna del partit. "Hem de triar el portaveu del grup a Madrid", ha asseverat, i ha remarcat que la discussió en aquestes primàries no ha de ser ara sobre el funcionament intern del partit, sinó sobre quin candidat és més idoni per liderar la candidatura a les properes eleccions.

Objectius comuns

Ambdós candidats han defensat anar a Madrid per reclamar el compliment del mandat del 27-S o acordar un referèndum sobre la independència amb les forces polítiques espanyoles. També s'han compromès a donar suport o abstenir-se per formar govern a Espanya només si s'accepta una consulta a Catalunya sobre l'estat propi.

D'altra banda, Homs i Requena també han coincidit a voler recuperar les sigles de Convergència per presentar-se als comicis i que la independència és l'objectiu de la formació. La candidata a les primàries, però, tampoc no s'ha estalviat les crítiques en aquest punt: "Democràcia i Llibertat no ha tingut èxit, les bases del partit ho vam veure com una cosa allunyada de la identitat del partit".

stats