Política 28/06/2017

Sánchez i Rivera acorden treballar en un esborrany de reforma de la Constitució que limiti competències

Es comprometen a parlar-ne a partir de la tardor. El líder del PSOE i Cs s'han reunit una hora al Congrés i no han parlat d'una possible moció de censura

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez i Albert Rivera s'han reunit aquesta tarda durant una hora al Congrés. EFE

MadridMés sintonia de la prevista en la reunió entre Pedro Sánchez i Albert Rivera al Congrés, que ha estat una mica més breu que la del líder socialista amb Pablo Iglesias ahir. Els dos partits han intentat parlar més del que els uneix que no pas de les diferències. Si amb Podem els temes sobre la taula van ser sobretot econòmics i socials, amb Ciutadans han coincidit en aspectes de regeneració democràtica i, sobretot, el 'no' al referèndum d'independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els dos blocs del bipartidisme tornen al Congrés amb el gir del PSOE

En aquest sentit, Sánchez i Rivera han acordat començar a treballar en un esborrany de reforma de la Constitució a partir de la tardor. L'objectiu del PSOE és obrir una subcomissió al Congrés de reforma de la carta magna, però per a això els cal l'aval de Ciutadans a la mesa de la cambra. Rivera ja ha deixat clar que només permetran una reforma perquè es limitin les competències autonòmiques i estatals, mentre que els socialistes han rebaixat les expectatives sobre aquesta cita.

El tercer tema clau és una reforma electoral. En aquest punt han coincidit a treballar per limitar els mandats del president del govern espanyol i acabar amb els aforaments. Per fer això busquen una reforma exprés de la Constitució amb els vots també de Podem.

Per buscar les coincidències, Rivera i Sánchez no han parlat en cap cas d'una possible moció de censura contra Mariano Rajoy. El líder de Ciutadans ho va posar com a condició per a un acord. Segons ha assenyalat el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, en roda de premsa després de la trobada, si s'ha emfatitzat el tema de la reforma de la Constitució en aquest cas i no ahir amb Iglesias és perquè ja tenen clar que Podem vol reformar la carta magna.

No (per ara) al sostre de despesa

Paral·lelament, els equips econòmics del govern espanyol i Ciutadans han mantingut aquest dimecres la primera reunió de cara als pressupostos del 2018. Malgrat haver dinat ahir amb Mariano Rajoy a la Moncloa, Rivera ha advertit al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que "si no abaixa els impostos haurà de buscar uns altres socis".

stats