Política 14/03/2019

Revés dels lletrats del Congrés a Cs: avalen la tramitació del decret de paternitat de Sánchez

El partit taronja n’havia demanat la paralització a l'entendre que modificava una llei orgànica

Dani Sánchez Ugart
2 min
L’oposició obstaculitza al TC i al Congrés els decrets de Sánchez

MadridEls lletrats del Congrés han tombat aquest dijous l’estratègia de Ciutadans per paralitzar el decret d’igualtat de Pedro Sánchez, que incloïa l’equiparació de les baixes per maternitat i paternitat. Després que el partit taronja demanés ahir en una reunió de la mesa un informe als serveis jurídics de la cambra baixa al considerar que la tramitació com a reial decret llei d’aquesta mesura era inconstitucional, perquè modificava una llei orgànica (i això no es pot fer per decret), els lletrats han respost que els aspectes de la llei orgànica d’igualtat que modifica el decret són ordinaris, i per tant la mesura ha de continuar la seva tramitació normal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit d’Albert Rivera va plantejar aquest dubte en una reunió de la mesa en la qual els lletrats ja van avalar, amb un altre informe demanat la setmana passada, la tramitació en diputació permanent (l’òrgan que substitueix el ple un cop dissoltes les corts) dels decrets, però Cs va decidir continuar combatent el de paternitat, amb el pretext d’aquesta presumpta inconstitucionalitat. Fonts presents a la reunió van explicar que, verbalment, els lletrats van informar que no veien base per a aquesta impugnació, però el partit va mantenir la postura i va rebre el suport de la presidenta de la diputació, Ana Pastor, a la sol·licitud de l’informe.

La mesa s’ha tornat a reunir aquest matí per valorar el nou informe, que no deixa dubtes a l’aval a la tramitació, tot i que el membre de Cs de la mesa Nacho Prendes ha posat l’accent en el fet que el text tingui “sis pàgines”, en un intent d’avalar que el dubte legal era raonable, i que no es tractava d’una estratègia dilatòria.

A partir d’ara, la mesa ha de decidir quan convoca la diputació permanent per tal de convalidar aquest i la resta de decrets proposats per l’executiu, com el del subsidi a aturats més grans de 52 anys, o el pla de contingència en cas d’un Brexit dur, entre d'altres.

stats