Política 21/01/2015

Ricard Gomà renuncia per motius "personals i col·lectius" i nega pressions de Guanyem

El líder municipal d'ICV-EUiA a Barcelona defensa el pacte de confluència per ser d'una "rellevància inèdita sense precedents"

Acn
3 min
El portaveu d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, en una de les sales del consistori, abans d'adreçar-se als mitjans de comunicació. / ACN

BarcelonaEl president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha explicat que la seva retirada de la política és per motius "personals i col·lectius difícilment destriables". Gomà ha aclarit que es tracta d'una decisió pensada des de fa temps i compartida amb els seus companys, tot i que no creia útil anunciar-ho quan encara s'estava "teixint el pacte" per no posar les persones per davant del procés. El regidor ha negat que la seva renúncia formés part del procés de negociació. "Guanyem mai ha demanat que no hi participés", ha subratllat. Sobre el pacte de confluència amb Guanyem, Podem, Procés Constituent i Equo, l'ha valorat com un pacte amb una "rellevància inèdita i sense precedents".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els motius principals que ha plantejat Gomà són: el compliment de la limitació de mandats regulada per Iniciativa, l'obertura d'una nova etapa amb altres persones a primera línia i la il·lusió de tornar a exercir com a professor. Durant el torn de preguntes, el regidor ha negat que la retirada de la seva candidatura formi part del procés de negociació. Davant els rumors de pressions per part de Guanyem, Gomà ha aclarit que "el codi ètic d'Iniciativa és previ al de Guanyem" i, per tant, ha defensat que "és una decisió de caràcter personal". El líder municipal d'ICV-EUiA també ha explicat que la seva decisió és "perfectament coherent" amb el procés.

En primer lloc el líder del grup municipal ICV-EUiA ha defensat la seva creença en el codi ètic i la limitació de mandats d'Iniciativa i, per aquest motiu, ha considerat que és "fantàstic" complir-ho. En aquest sentit, ha agraït el suport dels seus companys, que el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha demostrat fent-li costat durant la roda de premsa. El segon motiu exposat recau directament en el procés de confluència, donat que, com ha explicat Gomà, ara s'obre una nova etapa que "altres companys han de viure en primera línia". Tot i això, ha aclarit que seguirà formant part del procés en una "magnifica oportunitat" per demostrar que la nova política "va molt mes enllà d'una llista". Finalment, també ha parlat de la il·lusió que representa tornar a exercir com a professor i recuperar la recerca activista, que creu que "també serveix per aportar idees per transformar Barcelona".

El president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha valorat l'acord de confluència amb Guanyem, Podem, Procés Constituent i Equo com un pacte amb una "rellevància inèdita i sense precedents en la historia democràtica de Barcelona". Gomà creu que per "primera vegada" és possible protagonitzar un "triomf social i polític" des de valors de "revolució democràtica". Ha recalcat que amb aquest pacte de confluència es podrà construir una Barcelona "en mans de la gent" i que permetrà que el "futur" de la ciutat no "l'escriguin els poderosos". Com ha subratllat el regidor, la seva valoració és "molt, molt positiva" perquè s'aconsegueix posar en mans de la gent "un instrument molt potent per derrotar les injustícies". Com ha comentat Gomà, "ha estat l'aposta política i estratègica d'ICV-EUiA per a la ciutat" i ha explicat que "ha estat possible perquè tots els espais han tingut voluntat de suma".

'Ciutat morta'

El president del grup municipal d'ICV-EUiA ha defensat que la seva formació no té "cap responsabilitat" sobre aquesta qüestió, tot i que formava part del govern municipal durant els fets que relata el documental 'Ciutat morta'. Gomà ha assegurat que van demanar elements d'informació però es van trobar amb una "opacitat molt forta" i no van poder arribar més enllà del grau de coneixement del conjunt de la ciutadania. Per aquest motiu, considera que és "rellevant" la posició actual del partit, que reclama la reobertura del cas.

stats