CONSEQÜÈNCIES DEL 28-N
Política 03/12/2010

Ridao: “ERC no pot ser un carnaval de zombis desorientats i boxadors noquejats”

El secretari general d'ERC fa una crida a la unitat i demana a les veus crítiques d'ERC que parlin de portes endins. Corresponsabilitza Carod de la derrota del 28-N

Acn
3 min

BarcelonaEl secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha fet una crida a la unitat i ha demanat als sectors de la seva formació crítics amb Joan Puigcercós que expressin les seves alternatives polítiques i de lideratge a través dels canals interns del partit, i no en obert. En una entrevista a l'ACN, Ridao ha afirmat que ERC no ha de ser ara "un carnaval de zombis desorientats i boxadors noquejats". També ha assegurat que com a màxim càrrec d'ERC al Govern, Carod-Rovira és "corresponsable" dels resultats obtinguts a les eleccions, i ha apuntat que els òrgans nacionals i municipals del partit encara no han adoptat una decisió sobre la proposta de Portabella d'anar de la mà de Laporta als comicis a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ridao atribueix la derrota d'ERC a la conjuntura econòmica i a la “incapacitat” del Govern de construir un relat, però també a la “dinàmica interna” i els “errors tàctics” dels republicans, que han quedat “atrapats” entre els sectors que “demanen la independència per al dia de Reis” i els que posen l'accent a l'esquerra.

No obstant això, ha destacat que les tres formacions d'esquerres que conformaven el tripartit han perdut un milió de vots des del 2003, i 500.000 en aquestes eleccions, fet que demostra que ERC té “un camp enorme per recórrer!” i recuperar votants en els pròxims mesos en l'espai de l'esquerra amb un horitzó nacional.

Per aquest motiu ha demanat a les veus crítiques del partit que han posat en dubte el lideratge de Joan Puigcercós que “per responsabilitat” aparquin les crítiques en públic i les peticions de dimissió fins després d'unes eleccions municipals que són “transcendentals” per al futur d'ERC.

“Em sembla legítim que hi hagi companys que expressin les discrepàncies i que puguin pensar que es poden plantejar alternatives a persones, a polítiques, de cara al futur, però això s'ha de fer a través dels canals interns i per tant faig una crida i una apel·lació als dirigents i quadres perquè expressin la seva opinió a través dels òrgans del partit”, ha dit.

Segons Ridao, “com que el resultat d'aquestes eleccions és tan dolent, pèssim, evidentment no hi ha marge per a la confrontació interna, almenys en aquests moments abans de les eleccions municipals”, i per tant cal que tothom dins del partit faci un “esforç” i treballi des de la “unitat”.

“En aquests moments ERC no pot esdevenir un carnaval de zombis desorientats ni un grup de boxadors noquejats donant cops de puny a l'aire, sinó que hem de fer la reflexió que hem de fer, corregir el que hem de corregir, i fer el debat profund, però això ho farem després de les municipals i en un eventual congrés”, conclou.

No obstant això, ha recordat que per arribar fins a les municipals caldrà “canviar coses des del punt de vista organitzatiu i d'estructura del partit, incorporar noves persones, més experiència, i fixar un full de ruta clar fins a les municipals, que passa per donar un impuls al partit en el terreny ideològic”. Aquest full de ruta, ha dit, “ha de culminar amb un debat intern sobre l'estratègia i el lideratge de cara al futur”, però sempre després dels comicis.

Mentrestant, Ridao defensa la continuïtat de Joan Puigcercós com a president del partit “per responsabilitat”. Ha assegurat que ni li passa pel cap postular-se com a relleu de Puigcercós: “L'únic que tinc en ment és exhaurir el mandat que tinc, fer la feina bé com a secretari general, i fer-ho bé com a responsable de coordinar aquesta estratègia des d'ara i fins al pròxim congrés”.

Carod és "corresponsable" dels resultats

Ridao també nega que la direcció apartés Carord de la campanya i apunta que, com a màxim representant d'ERC al Govern, l'expresident del partit és “corresponsable” dels resultats que ha obtingut la formació.

“En part és corresponsable de l'opció estratègica del 2006 amb la reedició del tripartit i amb la seva presència al Govern. Per tant no ha participat en campanya però ha estat un element important de què no podem prescindir a l'hora de fer balanç dels resultats”, ha afirmat.

Segons Ridao, ERC ha comptat sempre amb Carod i ho continuarà fent. “Una cosa és que no hagi volgut legítimament fer campanya, i l'altra que en vulguem prescindir. Ell sempre tindrà un paper important a ERC, però la decisió que ell pregui de cara al futur la prendrà ell, i ja veurem exactament què vol fer”.

Ridao també ha recordat que la proposta de Jordi Portabella d'anar en coalició amb Solidaritat Catalana a les municipals a Barcelona és quelcom que no s'ha discutit formalment als òrgans del partit. “L'estratègia a les municipals la dissenyarem de forma conjunta la direcció nacional i la direcció del grup municipal de Barcelona”, ha asseverat.

En aquest sentit, ha afirmat que entén i comparteix la reflexió de Jordi Portabella “d'explorar totes les possibilitats de cara a presentar la millor oferta política i per tant a obrir el perímetre del partit i contemplar diferents possibilitats”, però recorda que “més enllà d'això, encara no s'ha decidit absolutament res”.

stats