Política 16/06/2011

Ridao, disposat a cedir pas per facilitar una candidatura conjunta al congrés d'ERC

Insinua que s'enretirarà de la primera línia del partit si la nova direcció el condueix a ser un "front patriòtic" amb la independència com a argument únic i abandona l'espai de l'esquerra nacional

Redacció
2 min
El secretari general d'ERC, Joan Ridao

BarcelonaTot i que encara té algunes setmanes per decidir el seu futur polític, Joan Ridao ha assegurat que "s'ha acabat l'època d'hiperlideratges a ERC" i que al partit "no hi ha més marge per a la confrontació". En una entrevista a TV3, l'encara secretari general d'ERC ha declarat que no li sembla lògic començar el debat amb els noms dels possibles candidats a substituir-lo, malgrat que totes les negociacions pivoten entorn a Oriol Junqueras i Anna Simó. Pel que fa al primer, Ridao –que s'ha reivindicat com el secretari general més votat d'ERC– ha assegurat que s'hi pot arribar a entendre, i ha recordat que va ser ell qui el va anar a buscar perquè fos candidat a les europees. Ridao, que tindrà en compte l'opinió de la gent per veure quin paper pot tenir en el futur, es vol centrar ara a fer que el proper congrés d'ERC, previst per la tardor, "sigui d'unitat i integració", "on només hi pot haver una candidatura". D'altra banda, Joan Ridao ha apostat per "buscar la centralitat i la recuperació del país" i per mantenir el "signe progressista i d'esquerres" d'ERC, condició que per Ridao és essencial, i ha dit que l'allunyarien del partit si la nova direcció el conduís a ser un "front patriòtic" amb la independència com a argument únic. Pel que fa als resultats d'ERC en les darreres eleccions al Parlament i als ajuntaments, Ridao ha assegurat que "no tenen una sola causa". En aquest sentit, ha adduït la "pèrdua de frescor", cosa que, segons el dirigent republicà, "explicaria l'emergència de les CUP". "Em preocupen tant els 100.000 vots que van anar a votar Laporta com els els 250.000 que van anar del PSC a CiU", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Relació amb CiU

"ERC i CiU encara són massa complementàries, quan nosaltres pugem ells baixen i a l'inrevés, i això no pot ser", ha dit Ridao, alhora que ha afirmat que amb CiU "s'hi ha de poder parlar i pactar". Pel que fa al pacte amb el PSC que va possibilitar, el dirigent d'ERC ha assegurat que "va ser una aliança que tenia un objectiu, l'Estatut". Malgrat tot, ha lamentat que "Zapatero no hi estava disposat i el PSC no va saber separar-se dels interessos del PSOE".

El setge al Parlament

D'altra banda, Joan Ridao ha assegurat que comparteix algunes de les queixes dels indignats. En aquest sentit, ha dit que hi ha "una certa impotència que jo també sento davant la situació política i econòmica", però ha matisat que "una altra cosa és que l'actitud d'alguns manifestants hagi deslegitimat aquest moviment". Ridao, que ha denunciat la "microreforma electoral" duta a terme pel PP i el PSOE, ha lamentat que Catalunya sigui l'única comunitat autònoma sense una llei electoral pròpia i s'ha mostrat partidari de les llistes obertes.

stats