Política 14/05/2018

Carles Riera: "És molt difícil que la CUP arribi a aprovar un pressupost del Govern de Torra"

El líder de la formació anticapitalista insisteix que facilitar la investidura amb abstencions no implica donar suport al nou executiu

Ara
2 min
El diputat de la CUP Carles Riera ahir en la roda de premsa en què va traslladar el suport de la formació a les vagues dels sindicats d’ensenyament.

BarcelonaDesprés de la decisió del consell polític de la CUP de facilitar la investidura del candidat de JxCat, Quim Torra, amb les quatre abstencions dels seus diputats, els anticapitalistes s'han d'explicar. Ahir, el portaveu del secretariat, Lluc Salellas, va afirmar que "el context polític de repressió d'un Estat totalitari ens porta a no bloquejar la investidura". El líder de la formació al Parlament, Carles Riera, s'ha refermat aquest matí a Catalunya Ràdio en les paraules de Salellas i ha afirmat que "la militància ha decidit que en aquests moments la millor resposta a aquesta situació democràtica i repressiva era no bloquejar l'inici de la legislatura". No obstant això, ha afirmat "això no vol dir un suport a Torra": "És molt difícil que la CUP arribi a aprovar un pressupost d'aquest Govern amb aquest programa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Riera ha insistit que les abstencions de la CUP no signifiquen que hi donin suport i ha recordat que durant la pròxima legislatura el seu subgrup parlamentari serà a l'oposició. "Nosaltres vam dir que fora de la investidura de Puigdemont no entraríem en el debat de noms –ha sentenciat–. Com que el programa de Torra no ens ha convençut, no li podem donar suport".

Sobre els polèmics tuits de Torra, en què parlava despectivament dels "espanyols", Riera ha insistit que el projecte republicà de la CUP "no és identitari". "És inclusiu, antifeixista, antiracista, vol una millora de drets per a tothom. Si aquest és el camí del Govern de Quim Torra, ens hi trobarem", ha dit.

Tot i insistir que "no ha existit cap pacte" entre els partits independentistes sobre el nou Govern, Riera ha aplaudit que Torra es referís en el seu discurs d'investidura a la creació d'una Assemblea de Càrrecs Electes: "Volem que tingui un reconeixement i un impuls des del mateix Parlament", ha afirmat, tot i que no ha exigit que el financi l'executiu: "Ja ho veurem". El diputat ha demanat que s'arrenqui un procés constituent "en què participi tothom per tal de debatre quin país volem", i "que els resultats d'aquest procés inspirin els continguts d'una nova Constitució republicana". En el mateix sentit, ha demanat que es recuperin totes les lleis catalanes tombades pel Tribunal Constitucional (TC).

Sobre la creació d'un Consell de la República dirigit des de fora de Catalunya, Riera ha afirmat que "si aquí hi ha lluita i confrontació amb l'Estat, el Consell de la República té sentit; si no, el consell exterior serà merament simbòlic i decaurà". "Si volem materialitzar la República, no hi haurà cap altre remei que seguir desobeint –ha insistit Riera–. No hi ha un Estat disposat a negociar: l'única manera és continuar desobeint i assumir la repressió".

stats