HORITZÓ ELECTORAL
Política 11/08/2015

Rigol, Benach i De Gispert tancaran la llista de Junts pel Sí el 27-S

Els tres últims presidents del Parlament acompanyaran Guardiola

J.s.
2 min
01. Núria de Gispert, presidenta del Parlament des del 2010.  02. Ernest Benach (2003-10).  03. Joan Rigol (1999-2003).

BarcelonaResolt l’encapçalament de la llista conjunta del sobiranisme -Raül Romeva ja va començar a fer precampanya la setmana passada, quan va instar a fer front a un Estat que ha “apallissat” els catalans amb “lleis injustes i regressives, multes milionàries i querelles indecents”-, Junts pel Sí va definir ahir les últimes posicions de la candidatura, que recullen suports carregats de simbolisme. Els tres últims presidents del Parlament s’integraran a la coalició formada per CDC, ERC i figures procedents de l’ANC i Òmnium. Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert tancaran la llista per Barcelona, just abans de Pep Guardiola, exentrenador del Barça i actual tècnic del Bayern Munic, que ocuparà l’últim lloc de la candidatura en aquesta demarcació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rigol i De Gispert, dirigents històrics d’Unió que van estripar el carnet aquest mes de juny després de la consulta interna plantejada per la direcció democristiana, concreten així el suport a la llista sobiranista integrada per Artur Mas i Oriol Junqueras. En desacord amb el rumb fixat per Josep Antoni Duran i Lleida a Unió, els dos expresidents del Parlament van abandonar la militància democristiana per liderar la fundació, conjuntament amb Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya, el partit gestat pels sobiranistes escendits d’Unió. Rigol va ostentar la presidència del Parlament entre el 1999 i el 2003 i ara presideix el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, mentre que De Gispert ha sigut la primera dona que ha ocupat la màxima representació de la cambra catalana, des del 2010 fins al final d’aquesta legislatura. El republicà Ernest Benach va exercir la mateixa funció durant els dos governs tripartits de Pasqual Maragall i José Montilla.

El fitxatge de Mainat

L’exintegrant de La Trinca Josep Maria Mainat estarà al costat de Rigor, Benach i de Gispert. Mainat ha acceptat incorporar-se a la candidatura de Junts pel Sí per la demarcació de Barcelona. Ho va anunciar ell mateix ahir al seu compte de Twitter. “Això ha de sortir bé. Molt bé. Si creuen que puc ser útil estaré orgullós de participar a la llista”, va piular el productor televisiu, vinculat durant anys al socialisme català, però que en els últims mesos s’ha situat a l’òrbita d’ERC i s’ha implicat obertament en la reivindicació del dret a decidir.

Les adhesions de noms propis de la política i la societat civil a la llista sobiranista han anat acompanyades en els últims dies d’una campanya ciutadana de suports que ha superat les expectatives de CDC i ERC. Aquest dilluns més de 32.000 persones ja s’havien convertit en candidats simbòlics de Junts pel Sí. La intenció de la iniciativa és remarcar que la candidatura liderada per Romeva va més enllà dels 135 candidats que apareixeran a les butlletes de Junts pel Sí que el 27-S s’apilaran als col·legis electorals.

stats