Política 28/05/2018

Rivera ofereix a Rajoy pactar eleccions a la tardor o donaria suport a una moció amb un candidat independent

S'obre a pactar amb el PP una sortida "ordenada, democràtica i digna" de la legislatura

Ara
3 min
Rivera ofereix a Rajoy pactar eleccions a la tardor o donaria suport a una moció amb un candidat independent

MadridEl líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha ofert aquest dilluns al president del govern, Mariano Rajoy, acordar una sortida "ordenada" de la legislatura amb un pacte per a la celebració d'eleccions generals a la tardor després de la sentència del cas Gürtel. En cas contrari, el "pla B" és acordar amb el PSOE una moció de censura amb un candidat independent que convoqui aquests comicis. "Demanem al govern [espanyol] que rectifiqui, que no s'enroqui, que assumeixi la realitat i, si està disposat a discutir un final ordenat de la legislatura, nosaltres estem disposats a parlar", ha anunciat Rivera en roda de premsa després de la reunió de l'executiva de Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de la formació taronja ha donat l'actual legislatura per "liquidada" i amb ella també el pacte d'investidura que Ciutadans va acordar amb el PP per portar Rajoy a la Moncloa, per la qual cosa ha insistit que "no és moment per enrocar-se" i ha demanat al cap de l'executiu espanyol que "reaccioni" i convoqui eleccions complint amb els principis de "sentit d'estat, responsabilitat i regeneració". Per arribar a aquest punt, Rivera ha assegurat que està disposat a pactar amb el PP una sortida "ordenada, democràtica i digna" de la legislatura, amb un acord per garantir "la via constitucional" a Catalunya, l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) i la convocatòria electoral en els pròxims mesos.

En qualsevol cas, ha descartat que les eleccions es puguin allargar fins al maig de l'any que ve per fer-les coincidir amb les europees, municipals i autonòmiques, ja que creu que Espanya no es pot permetre una legislatura que "agonitzi" i sustentada en "martingales" parlamentàries. "Que els espanyols parlin, votin i escullin. Els espanyols hauran de triar més d'hora que tard un nou Parlament, un nou govern i un nou president. Assumint que s'ha esgotat la legislatura, que no hi ha pacte d'investidura, que hi ha un govern en minoria i una crisi de confiança i institucional, la millor manera de no equivocar-nos és que decideixin els espanyols", ha insistit.

Per a Rivera no és un obstacle que la Constitució impedeixi al president convocar eleccions quan està en tràmit una moció de censura, ja que veu "de sentit comú" que el líder socialista retiraria la seva proposta si hi ha una crida a les urnes. No obstant això, en cas que Rajoy segueixi "enrocat i perplex" i no convoqui eleccions, Ciutadans considera el pla B de pactar una moció de censura amb el PSOE amb un candidat independent que convoqui aquest avançament electoral. Aquest acord inclouria també l'aplicació del 155 a Catalunya i els pressupostos.

"Sí a la moció de censura per aplicar el 155, perquè surtin els pressupostos generals de l'Estat, per posar data i hora a les eleccions i amb un candidat independent que no tingui ànsia de poder sinó sentit de la responsabilitat per aquest país", ha argumentat sense avançar cap nom sobre aquest possible president provisional. El líder de Ciutadans ha criticat que Sánchez prefereixi arribar a la Moncloa "als despatxos" i pactant "amb populistes i separatistes" en lloc de donar la veu als ciutadans. "Jo vull basar-me en 47 milions d'espanyols i construir una nova etapa juntament amb els constitucionalistes", ha contraposat en defensa d'una solució "d'estabilitat i consensos".

Per a això, ha demanat a Sánchez que escolti també els membres del seu partit que estan advocant per aquest avançament electoral i ha insistit que l'acord podria estar tancat aquesta mateixa setmana si hi ha "voluntat política". "A veure si el PSOE està disposat realment a solucionar la crisi institucional i retornar al poble espanyol el que és seu o està pensant a arribar de qualsevol manera, amb qualsevol i a qualsevol preu al govern", ha dit.

stats