Política 10/05/2018

Rivera demana a Rajoy que no aixequi el 155 a Catalunya fins que hi hagi un Govern "compromès" amb la Constitució

Millo deixa clar que la intervenció s'acabarà amb la presa de possessió del nou executiu

Ara
3 min
El president de Cs, Albert Rivera, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit en una entrevista a Telecinco que no n'hi hauria d'haver prou amb la formació de govern a Catalunya per aixecar el 155: "No n'hi ha prou amb una investidura. Hi ha d'haver el compromís que es complirà la Constitució i l'Estatut. Si aquest govern català diu que s'ha equivocat i que es dedicarà a gestionar una comunitat autònoma, llavors sí. Però si diu que és una República i que el president de debò és Puigdemont, llavors no". Rivera, que ahir va amenaçar el PP de retirar-li el suport per la resposta al procés català, ha afegit amb ironia que "sembla que Rajoy tingui ganes de sortir corrents de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre la possibilitat que Rajoy iniciï un diàleg amb el nou govern, Rivera ha dit que no hi té cap problema, "sempre que sigui un diàleg en el marc de la Constitució". "Si és per parlar del mateix que es parla amb Madrid, Galícia o la resta d'autonomies, no hi ha cap problema. Però prou de privilegis", ha afegit.

En canvi, el delegat del govern espanyol, Enric Millo, ha deixat clar que la intervenció de l'autonomia s'acabarà quan el president elegit nomeni el govern i els consellers prenguin possessió. "Amb la investidura no s'aixeca la vigència del 155, ho diu l'acord del Senat. També diu que el nou president nomenarà un nou govern i aquest nou govern es compromet a acatar i respectar la legalitat democràtica vigent", ha explicat en declaracions als mitjans després de mantenir una reunió amb representants de l'Institut d'Estudis Econòmics a la seu de Foment del Treball Nacional.

Preguntat per la possibilitat que el president nomeni consellers que estan empresonats o a l'exili, Millo ha confiat que el nou executiu "estarà format per persones que podran fer la seva feina i concentrar el seu treball i talent en les funcions que es deriven de les seves carteres". "Prefereixo no anticipar cap actuació", ha afirmat. Millo també ha insistit, tal com ha fet Rajoy, en la "mà estesa" del govern espanyol amb el president que sorgeixi del ple d'investidura al Parlament i ha assegurat que serà "l'interlocutor" de l'Estat a Catalunya.

Albert Rivera ha demanat un "pla de país" entre els partits constitucionalistes per aplicar-lo a Catalunya: "No podem repetir els errors dels 40 últims anys, en què el PP i el PSOE no s'han preocupat de què passava a Catalunya amb l'escola, els mitjans de comunicació, les subvencions, la projecció internacional... Serà un procés llarg en què caldrà que estiguem molt atents. I no ho podem fer amb el PNB o ERC, ho hem de fer els constitucionalistes."

El polític taronja ha atacat el PP per no defensar els fills dels guàrdies civils de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca: "Si jo soc president d'aquest país els fills dels servidors públics no seran assenyalats. I si això passa els implicats no podran ser professors. El ministeri d'Educació no ha obert cap expedient per saber què ha passat. I a mi això, com a espanyol i com a pare, m'indigna".

Rivera ha admès que durant els seus viatges internacionals ha pogut constatar que els independentistes "han colat el seu relat de l'1-O i la mercaderia avariada del separatisme, han guanyat el relat internacional". Segons el polític català la culpa és del poc control que l'Estat té sobre les institucions catalanes i la seva estratègia internacional.

També ha deixat clar que mantindrà el suport als pressupostos i a l'elecció del nou president madrileny, però ha insistit a marcar distàncies amb el PP: "Ahir vaig veure molt de nerviosisme al bipartidisme, vaig veure que tot el bipartidisme s'abraçava, és un símptoma de final d'etapa. Fa uns anys el PP i el PSOE tenien el 90% dels escons i ara, segons el CIS, en tenen el 42%. Això està canviant. Fixi's com Macron ha canviat la situació a França, l'ha girat com un mitjó".

De cara a les municipals i a Barcelona, Rivera ha explicat que està preparant una "plataforma àmplia que vagi més enllà de Ciutadans" per poder incorporar Manuel Valls a la candidatura, que "s'ho està pensant". "Seria una gran notícia que Barcelona, en lloc de tenir la senyora Colau donant suport als independentistes, fos una ciutat cosmopolita i oberta. El sectarisme de Colau està tancant Barcelona, que hauria de ser oberta als negocis".

stats