Política 21/05/2018

Rivera: "Rajoy no diu que vulgui estendre el 155, simplement està jugant amb el 'Butlletí Oficial'"

El líder de Ciutadans exigeix al president del govern espanyol més mà dura contra el nou Govern català, en declaracions a Antena 3

Acn
3 min
El president de Cs, Albert Rivera, en una conferència a l'Hotel Ritz de Madrid

BarcelonaEl líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat aquest dilluns que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "no diu que vulgui estendre" l'article 155 de la Constitució i "simplement està jugant amb el 'Butlletí Oficial'". Rivera s'ha referit així al fet que el 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC) hagi publicat el decret de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'administració de la Generalitat, però no el dels nomenaments. El líder de Ciutadans ha recalcat al programa 'Un café con Susana' d''Espejo público' (Antena 3) que "més enllà de la burocràcia del DOGC i del BOE", s'ha "d'estendre el 155". "El debat burocràtic ens perdrà uns dies i segur que té a veure amb els pressupostos", ha criticat, fent referència al suport que necessita el govern espanyol del PNB per tirar endavant els comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de Ciutadans ha explicat que dijous li va traslladar a Rajoy "la necessitat d'estendre el 155" perquè "s'ha de fer política i no anar només per la via penal, i fer política és aplicar la Constitució". En aquest context, ha considerat que el president Torra, "a més de la seva ideologia racista, torna a dir que no acatarà la Constitució, que treballarà per la República Catalana i que desplegarà ambaixades". "Segueix el procés separatista, i els constitucionalistes i Espanya han de protegir els drets dels catalans que no són separatistes i la sobirania nacional".

Rivera ha apuntat que "hi ha uns senyors que es volen saltar la Constitució, que no respecten el poble de Catalunya en la seva majoria perquè Torra odia la majoria de catalans, que han avisat que tornaran a desplegar ambaixades per atacar els interessos d'Espanya amb propaganda i que no respectaran les lleis i les sentències". En aquest context, ha insistit: "Si no hi ha un acatament explícit de la Constitució no es pot aixecar el 155, el debat burocràtic ens perdrà uns dies i segur que té a veure amb el debat pressupostari".

En aquesta línia, ha manifestat que "no pot ser que el PNB condicioni l'aplicació de la Constitució i la protecció de drets i llibertats a Catalunya". Fins i tot ha proposat que, si el PNB no dona suport als pressupostos, el PSOE s'abstingui en la votació. "Després de 40 anys en què els nacionalistes han marcat l'agenda política i fins i tot ens han donat un cop a la democràcia, el PP i el PSOE han d'aprendre sobre què s'ha fet malament", ha apuntat.

"Rajoy em va dir que no volia aplicar el 155 més temps"

"Rajoy em va dir que no volia aplicar el 155 més temps, que el volia aixecar i que Torra fos president. Jo en discrepo i li demano que rectifiqui". Segons el líder de Ciutadans, el nou Govern "no respectarà la Constitució" i ha recordat que "hi ha un requeriment previ a estendre el 155 perquè acati la Constitució explícitament. Aquest requeriment es va utilitzar amb Carles Puigdemont i al seu dia amb el president de les Canàries per unes paraules que semblaven anar en contra de la Constitució". Rivera ha assenyalat que la Constitució té mecanismes "polítics i no judicials per demanar a Torra que acati la Constitució" i, si no ho fa, ha alertat: "Sortir corrents de Catalunya és un error perquè ens trobarem el problema els pròxims mesos". Segons Rivera, Torra és "un titella de Puigdemont" i "és una projecció del cop de Puigdemont, i per això s'ha d'aplicar la Constitució".

Creu que a Catalunya "té molta pinta" que han pactat unes eleccions perquè "Puigdemont és un home fugit de la justícia amb delictes molt greus a l'esquena, que acabarà amb un procés penal a Espanya o fugit de la justícia espanyola; Catalunya està a mans de la CUP i d'un fugit de la justícia". "Amb Torra no tornarà el seny", ha afegit.

stats