Política 11/09/2019

Rivera ressuscita el 155 per la Diada

El govern de Sánchez no respon a PP, Cs i Vox si indultaria als presos polítics en cas de condemna

Germán Aranda
3 min
Albert Rivera ahir durant la seva intervenció al Congrés de Diputats.

MadridLa Diada va passar ahir pel plenari del Congrés de Diputats en forma de retrets creuats i amb un protagonisme central sobretot per als partits de la dreta espanyola. Especialment per al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que, amb l’ombra d’una nova repetició electoral a l’Estat dibuixant-se a l’horitzó, va tornar a agitar aquest dimecres l’espantall de l’article 155. Rivera va demanar al president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, que apliqui l’article 155 “o demani a Quim Torra que retiri les seves paraules i demani disculpes”, en relació a les declaracions del president de la Generalitat les últimes setmanes en què ha avisat que no acatarà cap sentència del Tribunal Suprem que no passi per l’absolució dels líders independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de la formació taronja, que en els últims mesos ha refusat dues de les trobades ofertes per Sánchez durant les rondes de contactes per preparar la investidura, va demanar en canvi ahir una reunió immediata al líder del PSOE per abordar el 155, petició que va refermar a la tarda enviant una carta a Sánchez. Rivera també va ser crític amb el president en funcions per haver desitjat prèviament que “tant de bo arribi el dia que la Diada sigui una festa per a tots els catalans i catalanes”. “El president de la nació no pot dir «tant de bo» perquè no és un comentarista de l’actualitat, sinó el president del govern”, va defensar Rivera, que ho va aprofitar per qualificar de “delinqüents” els presos polítics acusats al Suprem, poc després que el líder del PP, Pablo Casado, acusés Torra d’“apel·lar a la rebel·lió i a la confrontació al carrer”. El líder popular va retreure també a Pedro Sánchez que el seu partit governi amb JxCat a la Diputació de Barcelona.

Pressió pels indults

Tant Casado al matí durant el ple com a la tarda el portaveu adjunt de Cs, Edmundo Bal, i el diputat de Vox Javier Ortega Smith van preguntar al govern socialista si indultarà els presos polítics en cas d’una sentència condemnatòria. Va ser la ministra de Justícia, Dolores Delgado, qui va respondre assegurant que “cal esperar que hi hagi una sentència ferma, i ara per ara s’està deliberant”. “Es deu preguntar per què Cs pregunta de forma tan recurrent sobre els indults, però és que mai obtenim resposta tot i que és molt senzilla: sí o no”, va insistir Bal.

Mentre que els diputats d’Esquerra no van participar en el ple per poder celebrar la Diada, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va retreure a Sánchez que convoqués sessió al plenari del Congrés coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, i va preguntar si ho farà també en dates com el 12 d’Octubre, Dia de la Hispanitat, o el 2 de maig, Dia de la Comunitat de Madrid. La diputada va destacar les “grans proporcions” del moviment independentista i els milions de votants que van avalar la desconnexió l’1 d’octubre del 2017, i va insistir que “votar no és mai il·legal”. “No els agrada el que pensem, ni el que votem, ni tan sols els agrada que votem”, va afegir Borràs, convençuda que “cada cop més espanyols creuen que la repressió és el pitjor camí” per fer front a l’independentisme. “És la política qui ha de resoldre el conflicte”, va subratllar, i va lamentar que hi hagi qui “desitja” una sentència dura contra els presos independentistes.

El PP reclama la unitat del constitucionalisme

Alejandro Fernández, líder del PP català, va llegir dimecres a la seu del partit un manifest en què reclama “l’entesa entre els constitucionalistes”. “Hem de defensar la Constitució i l’Estatut davant els que pretenen suplantar-los”, diu el manifest, que exhorta a “recuperar la Catalunya avantguardista que era el gran motor econòmic d’Espanya i del sud d’Europa”. Fernández va admetre que la fórmula d’unitat que volen els populars és una coalició electoral a l’estil de Navarra Suma però d’àmbit espanyol. “És un projecte que va més enllà de la suma d’escons i que vol lluitar contra aquells que intenten trencar la unitat d’Espanya”. Tanmateix, la líder de Ciutadans a Catalunya no es va sentir al·ludida pel manifest del PP. “Ciutadans és el partit de la suma, de la suma intel·ligent -va dir Lorena Roldán-. Ho hem demostrat a Andalusia i a Madrid i ho tornarem a demostrar a Catalunya, on nosaltres som la veu del constitucionalisme”.

stats