Política 01/06/2018

Rivera acusa el PSOE de voler ressuscitar el PP

Cs torna a demanar eleccions i insinua que Sánchez ha pactat indultar els líders independentistes

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir durant el debat de la moció de censura al Congrés.

MadridSi l’èxit de la moció de censura desbarata els plans d’algun partit de l’oposició, aquest partit és Ciutadans. Albert Rivera s’esforça per canviar d’estratègia i fer equilibris entre el PP i la resta de la cambra. Si no hi ha cap canvi d’última hora, serà l’única formació que votarà al costat de Rajoy contra la moció, a més dels diputats d’UPN i Fòrum Astúries, aliats dels populars. Fins i tot Coalició Canària va fer-se enrere ahir després de saber la posició del PNB i va anunciar que té intenció d’abstenir-se per no fer costat a Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’únic gest d’equidistància que li queda a Rivera de moment -el que per a Pedro Sánchez és un “exercici de contorsionisme”- és seguir mantenint la petició de dimissió del líder popular, malgrat que la Moncloa ja deixés clar ahir que no té intenció de fer cap pas enrere. El líder de Ciutadans va assegurar que mai anirà de bracet dels “colpistes”, els “supremacistes” i els que “volen liquidar un país” -en referència a l’independentisme-, però també va demanar la dimissió a Mariano Rajoy, tal com va fer per activa i per passiva Sánchez durant el matí. “Senyor Rajoy, té un últim cartutx: presentar la dimissió”, va dir.

La nova estratègia que li queda al líder de Ciutadans és intentar posar el PSOE i el PP al mateix sac. I la rescatava ahir de bon matí retuitejant una anàlisi del cap d’opinió d’ El País, Nacho Torreblanca. “Es confirma que el PP i el PSOE comparteixen l’interès d’evitar eleccions”, escrivia el periodista. A la tarda, Rivera acusava Sánchez de voler ressuscitar el PP. “El senyor Sánchez està fent el boca a boca al PP”, va dir durant el torn de rèplica després que el líder socialista l’advertís que “quan arribin les eleccions ja es veurà si és tercera força electoral, com a molt”, perquè li “augura un futur negre”.

Rivera es veia triomfador amb eleccions en pocs mesos. La moció, però, ha sacsejat el tauler i veu com el bloc dreta i esquerra torna a estar a l’ordre del dia, més encara després de l’idil·li que van protagonitzar Sánchez i Iglesias a l’hemicicle. Ara tem que el PSOE creixi des de la Moncloa i el PP s’envalenteix des de l’oposició, mentre que Iglesias també pot aixecar el vol com a soci clau de Sánchez. Una anàlisi que el mateix líder socialista li va posar en safata. “La intervenció de Sánchez confirma que hi ha un pacte al bipartidisme per dir que el PP no està tan malament -va etzibar-. S’acaba una etapa i vostès ho saben. Em consta que a la Moncloa van pactar amb Rajoy allargar la legislatura”.

“Què ha pactat amb ERC?”

Rivera també va oferir un pacte d’última hora a Sánchez: arribar a un “acord” per retirar la moció, pactar eleccions i “donar veu al poble espanyol” perquè no “mani” ni EHBildu ni ERC, i per servir “a tots els espanyols”. Creu que els independentistes aprofitaran aquests temps per saltar-se la Constitució i “liquidar” Espanya. Va ser un dels arguments estrella que van esgrimir ahir Cs: “Què és el que ha pactat Sánchez amb els separatistes?” Una incògnita que, segons fonts del partit taronja, intentaran explotar al màxim. El seu portaveu al Congrés, Juan Carlos Girauta, insinuava ahir que ha pactat amb PDECat i ERC l’indult als presos polítics, una promesa de campanya de Miquel Iceta que el mateix dirigent del PSC va veure’s forçat a matisar.

stats