Rivera proposa un pacte de govern amb PP i PSOE per frenar el "repte secessionista"

El líder del partit taronja es reunirà amb Rajoy a la Moncloa dilluns vinent

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha passat la campanya assegurant que no pactaria amb Mariano Rajoy. A les portes del 20-D, i preveient que només serien quarta força, ja es va obrir a abstenir-se en la investidura del candidat del PP. Ara, però, davant una "situació excepcional", el líder de Ciutadans ja s'ofereix directament per donar suport a la investidura de Rajoy i entrar al seu govern, tot i que evita apel·lar al concepte de "tripartit".

El pretext? El "repte secessionista" a Catalunya. El partit taronja esgrimeix que mentre Espanya s'aboca a una situació d'ingovernabilitat, els "partits rupturistes", Junts pel Sí i la CUP, "volen aprofitar un govern en funcions, la incertesa a Espanya, per posar en marxa un full de ruta obertament secessionista". "Els partits rupturistes  s'estan posant d'acord i els constitucionalistes, no", ha alertat.

Una taula de negociació

Per això proposa un pacte de govern entre PP, PSOE i C's per garantir la unitat d'Espanya. La metodologia? Crear una taula de negociació amb els dos grans partits i evitar les reunions bilaterals entre líders per abordar els tres grans eixos que marca per a la pròxima legislatura: unitat d'Espanya, regeneració democràtica i estabilitat. Un " acord de mínims" per a una situació " excepcional".

Reunió a la Moncloa

Rivera ha comunicat la seva proposta a Mariano Rajoy i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i està previst que es reuneixi amb el president del govern espanyol en funcions a la Moncloa el proper dilluns, els Sants Innocents. Aquest mateix dia Rajoy també rebrà Pablo Iglesias.

Es tracta d'un " full de ruta", un pas "ambiciós" que hauria de servir, segons Ciutadans, per "transformar Espanya". "Si durant la Transició es va arribar a un acord, en la segona Transició també s'ha d'arribar a un acord", ha asseverat en roda de premsa des de la nova seu del partit taronja a la capital espanyola.

La hipoteca d'Iglesias

En aquest procés, Rivera no compta amb Iglesias, amb qui ni ha parlat. Tot i que el líder de Podem li ha enviat un missatge, Ciutadans ha decidit "no fingir" i "no parlar amb el partit que vol trencar Espanya". Rivera considera que pesa una forta llosa sobre Iglesias, "hipotecat" per les aliances territorials "separatistes". " Podem s'ha autoexclòs", ha considerat.

Evitar una gran coalició

Rivera s'abona a agitar el fantasma d'una Gran Coalició. Tem que PP i PSOE l'acabin obviant i vol ser clau en la formació d'un pròxim govern a Espanya. Rajoy encara no l'ha citat a la Moncloa, mentre el president del govern espanyol en funcions i Pedro Sánchez ja s'han reunit aquest dimecres per abordar l'escenari postelectoral.