Política 23/12/2015

Rivera proposa un pacte de govern amb PP i PSOE per frenar el "repte secessionista"

El líder del partit taronja es reunirà amb Rajoy a la Moncloa dilluns vinent

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, en roda de premsa a la seva seu a Madrid / EFE

MadridEl líder de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha passat la campanya assegurant que no pactaria amb Mariano Rajoy. A les portes del 20-D, i preveient que només serien quarta força, ja es va obrir a abstenir-se en la investidura del candidat del PP. Ara, però, davant una "situació excepcional", el líder de Ciutadans ja s'ofereix directament per donar suport a la investidura de Rajoy i entrar al seu govern, tot i que evita apel·lar al concepte de "tripartit".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pretext? El "repte secessionista" a Catalunya. El partit taronja esgrimeix que mentre Espanya s'aboca a una situació d'ingovernabilitat, els "partits rupturistes", Junts pel Sí i la CUP, "volen aprofitar un govern en funcions, la incertesa a Espanya, per posar en marxa un full de ruta obertament secessionista". "Els partits rupturistes s'estan posant d'acord i els constitucionalistes, no", ha alertat.

Una taula de negociació

Per això proposa un pacte de govern entre PP, PSOE i C's per garantir la unitat d'Espanya. La metodologia? Crear una taula de negociació amb els dos grans partits i evitar les reunions bilaterals entre líders per abordar els tres grans eixos que marca per a la pròxima legislatura: unitat d'Espanya, regeneració democràtica i estabilitat. Un "acord de mínims" per a una situació "excepcional".

Reunió a la Moncloa

Rivera ha comunicat la seva proposta a Mariano Rajoy i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i està previst que es reuneixi amb el president del govern espanyol en funcions a la Moncloa el proper dilluns, els Sants Innocents. Aquest mateix dia Rajoy també rebrà Pablo Iglesias.

Es tracta d'un "full de ruta", un pas "ambiciós" que hauria de servir, segons Ciutadans, per "transformar Espanya". "Si durant la Transició es va arribar a un acord, en la segona Transició també s'ha d'arribar a un acord", ha asseverat en roda de premsa des de la nova seu del partit taronja a la capital espanyola.

La hipoteca d'Iglesias

En aquest procés, Rivera no compta amb Iglesias, amb qui ni ha parlat. Tot i que el líder de Podem li ha enviat un missatge, Ciutadans ha decidit "no fingir" i "no parlar amb el partit que vol trencar Espanya". Rivera considera que pesa una forta llosa sobre Iglesias, "hipotecat" per les aliances territorials "separatistes". "Podem s'ha autoexclòs", ha considerat.

Evitar una gran coalició

Rivera s'abona a agitar el fantasma d'una Gran Coalició. Tem que PP i PSOE l'acabin obviant i vol ser clau en la formació d'un pròxim govern a Espanya. Rajoy encara no l'ha citat a la Moncloa, mentre el president del govern espanyol en funcions i Pedro Sánchez ja s'han reunit aquest dimecres per abordar l'escenari postelectoral.

stats