Política 08/12/2015

Rivera insinua un eventual pacte PP-PSOE per evitar que ell governi

"Rajoy prefereix veure Sánchez de president que a mi, i Sánchez prefereix veure Rajoy", afirma des de Sevilla

Dani Sánchez Ugart
3 min
Albert Rivera a Sevilla / ARA

CadisCiutadans torna a Cadis. El partit taronja ha reprès l'activitat, després del debat de dilluns a Atresmedia, a la ciutat on va presentar la seva proposta de reforma constitucional. I ho ha fet, precisament, a la plaça d'Espanya, als peus del monument a la 'Pepa', la Constitució del 1812, aprovada a la ciutat andalusa. Però aquest dimarts, el candidat de la formació, Albert Rivera, no ha centrat el seu discurs en la seva proposta de reforma de la carta magna, sinó que ha aprofitat per carregar contra la defensa del dret a decidir que va fer ahir al debat el candidat de Podem, Pablo Iglesias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ahir ens vam assabentar que els andalusos volien un referèndum per la independència. Jo no ho sabia!", ha exclamat Rivera en referència a una de les declaracions d'Iglesias. També ha fet mofa de la cita a la pel·lícula '8 apellidos catalanes' que va fer el candidat d'esquerres: "Que no ens vinguin amb pel·lícules. No podem tenir ocurrències". La seva proposta passa per no cedir amb Catalunya perquè, ha dit, no se sumaran "a la subhasta de privilegis" que volen fer alguns. "M'agrada tant la igualtat que jo que sóc català no vull privilegis ni per a la meva terra", ha afirmat, en una declaració que ha arrencat alguns aplaudiments del públic.

A la tarda, a Sevilla, Rivera va tornar-hi, però també va carregar contra els dos altres rivals en la cursa cap a la Moncloa, i va alertar d'una conxorxa del bipartidisme: "Rajoy prefereix veure Sánchez de president que a mi, i Sánchez prefereix veure Rajoy". "Si no aprofitem l'oportunitat el bipartidisme tornarà a rearmar-se", segons ell.

Lapsus

Cadis és la primera parada de Ciutadans a Andalusia, on el partit va facilitar la investidura de la presidenta autonòmica, Susana Díaz. Enmig de les especulacions sobre els pactes després del 20 de desembre, Rivera ha reivindicat la decisió del seu partit, perquè, ha dit, no van entrar en una subhasta de càrrecs, sinó que van demanar "canvis". A l'hora d'enumerar aquests canvis, Rivera ha tingut un 'lapsus', i ha dit que han aconseguit incrementar les ajudes a la "independència", en lloc de les ajudes a la dependència.

El candidat de la formació taronja ha tornat a demanar un cara a cara amb el líder del PP, Mariano Rajoy, perquè ja dóna per enterrada l'operació "salvar el soldat Sánchez", després del debat d'ahir i de constatar que els 'populars' es dediquen només "a criticar Ciutadans". Rivera ha insistit en el seu discurs de renovació i ha afirmat que "per primer cop a Espanya, per fer fora el PP i treure el PSOE es pot votar Ciutadans".

Atur

Cadis és la província espanyola amb més atur, amb un 37% de la població sense feina. Per això, el líder de Ciutadans ha centrat bona part del seu discurs a defensar la reforma laboral que proposa el seu partit, que passa per un contracte únic, amb indemnització creixent en funció dels anys treballats per "eliminar el mur entre temporals i fixos". Abans, durant el passeig per la ciutat Rivera ha tingut un moment tens, quan alguns empleats de Delphi l'han acusat de no defensar-los. Al final de l'acte el portaveu del partit a les Corts Andaluses, Juan Marín, ha reaccionat accedint a reunir-se amb els empleats a la seu del partit.

En la visita a Andalusia ha acompanyat Rivera la líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, que va néixer a Jerez de la Frontera, província de Cadis. A Sevilla, Arrimadas que ha recuperat la comparació de Rivera amb Adolfo Suárez i ha dit que "el 20 de desembre, milions d'espanyols votaran Albert Rivera amb la mateixa il·lusió que els nostres pares van votar Suárez". La dirigent de C's també va afirmar que el seu partit "mantindrà la unitat" dels espanyols tant "per territoris", com entre "l'esquerra i la dreta", una divisió que segons ella, pertany a "la vella política".

El candidat per a la província de Cadis, Javier Cano, ha considerat que Rivera va ser "l'únic candidat que va aparèixer al debat que no parlava forçat i feia propostes i les quantificava". Marín, per la seva banda, ha demanat als militants de la formació que "juguin el partit fins al minut 90", i s'ha referit a Arrimadas com a "exemple per a tots els andalusos" perquè "està defensant la unitat d'Espanya en un territori on resulta molt difícil".

stats