Política 16/12/2016

Rivera endureix el règim disciplinari per impedir la crítica interna

La proposta de la direcció per reformar els estatuts situa com a falta "molt greu" les declaracions públiques de membres del partit que es puguin "considerar deslleials" o "contràries als interessos del partit"

Núria Orriols
3 min
Albert Rivera durant la seva intervenció

BarcelonaImpedir qualsevol veu crítica que es desmarqui de la línia oficial del partit. Aquesta és la voluntat que es desprèn de la proposta de reforma d'estatuts que ha elaborat el nucli directiu de Ciutadans i que es sotmetrà demà a votació del Consell General, el màxim òrgan entre congressos- on el debat està garantit: Rivera també vol canviar substancialment l'ideari del partit per fer-lo plenament liberal. Tan la ponència d'estatuts com la de valors que s'aprovaran per part del Consell General es podran esmenar per part de les bases i votar-se en el congrés del 4 i 5 de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit taronja té el seu quart conclave després d'un cicle electoral que va començar amb l'èxit del 27 de setembre a Catalunya i amb l'entrada al Congrés dels Diputats però que ha acabat amb derrota a Galícia i al País Basc -no van entrar als respectius parlaments-. Ara, Rivera, sense noves eleccions a la vista, intenta fer-se el partit a mida.Rivera renuncia a l'ànima socialdemòcrata de CiutadansDe les quaranta pàgines dels estatuts, a les quals ha tingut accés l'ARA, dinou estan dedicades al règim disciplinari que resulta ser més dur que l'actual (similar al dels actuals estatuts del PP). Es continuen classificant les faltes com a molt greus, greus o lleus però s'amplien els supòsits en els que es consideren infraccions "molt greus". A banda dels delictes relacionats amb la corrupció i l'actuació dels membres del partit en l'àmbit públic, bona part de les mesures van dirigides a regular el comportament intern i es crea un nou òrgan, la comissió de règim disciplinari, per encarregar-se de processar i castigar (si considera que hi ha infracció) als membres que no compleixin amb els estatuts.

Quines "infraccions" considera Rivera "molt greus"? Es sanciona qualsevol "incompliment de les directrius" que mani el comitè executiu o la conducta "negligent" a la custòdia de documents del partit. Però també restringeixen la llibertat d'expressió dels seus membres: sancionen la realització de "manifestacions públiques" que "poden ser considerades deslleials" o "contràries als interessos" del partit, a més de la "revelació o difusió" d'acords o decisions del partit, o de qualsevol grup institucional ja sigui parlamentari o municipal. També es castiga qualsevol acció dedicada a "incitar" aquests comportaments.

I no s'acaba aquí: alhora es castiguen les manifestacions públiques que "menyspreïn el bon nom" del partit o dels seus afiliats, així com la "creació o participació en corrents d'opinió" que siguin contraris als interessos del partit en el seu conjunt.

D'aquesta manera, Rivera es blinda per evitar la crítica però també introdueix mesures per evitar les filtracions o els corrents interns. S'incorpora en el règim disciplinari la "difusió de falsedats" o "injúries sobre companys o candidatures" per influir de "manera maliciosa" en els processos electorals interns.

Quines sancions imposa el partit en cas d'infracció?

Els comportaments que la nova proposta d'estatuts consideren com a "molt greus", els correspon una gradació de sancions. El partit podrà castigar les infraccions amb la suspensió de l'afiliació entre dos i quatre anys; la pèrdua de càrrec orgànic; la inhabilitació per a un càrrec del partit fins a quatre anys; o l'expulsió.

L'òrgan encarregat de processar els crítics amb la veu oficial del partit serà la comissió de règim disciplinari, que estarà format per cinc membres nomenats per la direcció i tindrà fins a sis mesos per resoldre l'expedient -amb la possibilitat d'imposar mesures cautelars a l'afectat-. En cada cas es nomenarà un membre d'aquesta comissió com a instructor perquè determini si cal o no sancionar un comportament.

Una direcció àmplia i un nucli dur

Rivera també fa canvis organitzatius en els màxims òrgans del partit. Si bé ara hi ha un comitè executiu d'una vintena de persones que és l'òrgan de govern de la formació, ara duplica la direcció. Un primer cercle ampli, el comitè executiu, que podrà estar format fins a una quarantena de persones i que seran escollides per un sistema d'elecció de llistes tancades per part de la militància. I un segon més restringit, el comitè permanent, que estarà format pel president, el secretari general i per 15 membres escollits a dit pel president, és a dir, per Albert Rivera.

stats