Política 28/11/2017

Rivera: "Volem reformar la Constitució per a tots els espanyols; el PP, no"

El líder de Ciutadans no descarta que se segueixi aplicant el 155 si guanyen els independentistes el 21-D: "L'Estat reacciona, saltar-se les lleis té conseqüències"

A. Mascaró / M. Esteve
3 min
Albert Rivera, atenent els mitjans aquest matí

BarcelonaEl líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha reivindicat aquest matí el seu partit com l'"únic que vol sumar" i ha demanat el vot "als socialistes que defensen la unitat d'Espanya i no volen un altre tripartit a Catalunya". Però també ha llançat un dard al PP: "Nosaltres volem reformar la Constitució, i el PP, no. I volem fer-ho per a tots els espanyols". Per al líder del partit taronja, "hi ha reformes pendents que s'han de fer, no per fer contents els independentistes, sinó perquè la majoria de catalans i espanyols se sentin partícips del projecte. Defensem una Espanya diversa, però unida en una reforma constitucional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Rivera ha reivindicat la necessitat de pactar amb PP i PSC, i ha tornat a insistir en la possibilitat que els comuns s'abstinguin per facilitar un govern "constitucionalista" abans que un d'independentista. "Inés Arrimadas haurà de liderar un govern alternatiu, una suma de partits; no serà fàcil, però en aquest moment és necessari", ha sentenciat després d'un esmorzar a Foment de Treball. El líder de Ciutadans s'ha presentat com el líder de la "unió", que allargarà la mà "a la seva dreta i a la seva esquerra". Amb tot, Rivera ha insistit que no hi ha hagut contactes per tractar la temàtica amb PP i PSC, per ara.

"Ens deixarem la pell per aturar el Procés"

Aquest matí, Rivera ja havia avisat que si els partits independentistes guanyen les eleccions i continuen amb el seu full de ruta, l'Estat ha demostrat que "reacciona" i aplica la Constitució, en referència a l'article 155 aplicat des de fa un mes a Catalunya. "Hem vist que no passa res per aplicar la Constitució", ha dit Rivera en una entrevista a la Cope, en la qual ha afegit que "saltar-se les lleis té conseqüències".

Preguntada per aquest tema, la candidata del partit taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, ha assegurat que Ciutadans es deixarà "la pell per aturar el Procés", i ha insistit a demanar "responsabilitat a la resta de forces constitucionalistes per sumar".

Sobre la possibilitat que se'ls concedeixi la llibertat provisional a alguns consellers per poder participar en la campanya electoral, Arrimadas ha evitat opinar sobre decisions judicials: "No entro en la seva estratègia de defensa, però sí que crec que si aquesta gent torna a governar ho tornaran a fer de la mateixa manera. Políticament, res s'ha canviat".

Ahir Ciutadans va fer públic el seu programa electoral per a les eleccions del 21 de desembre, que incorpora, entre altres punts, una reforma de la Constitució que satisfaci "tots els espanyols", com ha apuntat Rivera, que assegura que "no és per fer contents Junqueras i Puigdemont". El líder del partit taronja també ha reiterat la seva aposta per un nou sistema de finançament autonòmic que sigui "just i clar, sense privilegis". El model que defensa Rivera és de tall federal, amb una "caixa comuna".

Un altre punt del programa electoral és un pla de xoc "perquè tornin les empreses a Catalunya", que Rivera ha explicat aquest matí als empresaris de Foment. "Volem fer de Catalunya un lloc ideal per invertir i generar ocupació", ha explicat. "Això és el que ha sigut fins ara Catalunya, però lamentablement el Procés s'ho ha carregat", ha assegurat. "Catalunya està perdent oportunitats per culpa del Procés", ha afirmat, en referència tant a les empreses com al turisme. Arrimadas presentarà el programa electoral aquesta tarda.

Ciutadans torna a proposar tancar el CAC

Rivera s'ha afegit a les crítiques que aquests últims dies ha protagonitzat Xavier García Albiol contra els mitjans públics catalans. De fet, Ciutadans incorpora diversos punts al seu programa electoral que fan referència a la reforma dels mitjans públics perquè siguin "neutrals, plurals i al servei de tots els catalans", perquè consideren que la CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) està convertint els mitjans públics "en el No-Do", ha dit Rivera.

"El més greu és que una llei del PP del 2012 permet el control financer dels mitjans públics, però no s'ha aplicat", ha lamentat Rivera, que ha assegurat que des dels mitjans públics es "fa apologia de la independència". Una de les mesures que aquest dimarts ha reiterat el líder de Ciutadans per capgirar aquesta situació és l'eliminació del CAC (Consell de l'Audiovisual de Catalunya), perquè consideren que és un òrgan que "no té sentit i que sobra", ja que Rivera defensa que són "els jutges" els que han de decidir sobre els continguts audiovisuals.

stats