Política 30/04/2019

Rivera manté el veto al PSOE tot i la pressió empresarial

“Han votat els espanyols, no un banc”, diu Rivera

Germán Aranda
2 min
Rivera manté el veto al PSOE tot i la pressió empresarial

MadridO governa el PSOE en solitari -és la seva opció preferida- o governarà amb Unides Podem, si hem de guiar-nos per les reiterades negatives de Ciutadans, que ho repeteix cada dia. Mantenint el veto que va posar a Pedro Sánchez en campanya, Albert Rivera i Inés Arrimadas no es cansen de rebutjar aquesta opció un cop el seu creixement no els permet governar amb els altres partits de dreta. Aquest dimarts Rivera ho va dir d’una manera peculiar. Després que la CEOE i el Banc Santander afirmessin dilluns que veurien amb bons ulls un govern de PSOE i Ciutadans per a l’estabilitat del país, Rivera els va respondre d’una manera menys amistosa del que es podria esperar. “Han votat els espanyols, no la CEOE ni un banc”, va sentenciar en entrevista a Telecinco en la primera aparició pública després de celebrar el seu creixement a la nit electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Totes les veus del partit taronja apunten sense fissures cap a una mateixa direcció: oposició clara sense opcions ni tan sols de cedir cap dels seus 57 escons per votar a favor de la investidura de Sánchez. “Ni per activa ni per passiva”, va dir dilluns Inés Arrimadas, que serà diputada al Congrés com a cap de llista per Barcelona.

A qui sí que li ve de gust, i molt, entrar en un govern amb Sánchez és a Podem, que busca la fórmula per relativitzar la caiguda en escons (de 69 a 42) amb un pes important a l’executiu, una intenció que ja van manifestar durant la campanya. Si abans del 28-A Pablo Iglesias va arribar fins i tot a oferir el seu partit per al ministeri d’Interior com a manera de “netejar les clavegueres de l’estat”, ahir Irene Montero va assegurar que el govern de coalició és “l’únic escenari” que consideren.

Tot aturat fins al 26-M

La cosa va per llarg, i els dos partits tenen clar que el desenllaç no arribarà fins després de les eleccions europees i municipals. Els temps afavoreixen el PSOE, que amb la força dels seus 123 escons sap que el partit d’Iglesias acabarà donant suport, digui el que digui, al govern de Sánchez, sobretot tenint en compte el risc que suposaria una repetició electoral com la del 2016, desastrosa per a tots dos després de no haver-se posat d’acord. La sintonia entre els partits és bona, però els socialistes es troben còmodes governant en solitari i aprovant mesures amb els vots de Podem.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va descartar dilluns governar amb Ciutadans -“No ens estem plantejant aquesta possibilitat”- després del ja emblemàtic “Amb Rivera no!” que van cridar les bases diumenge davant la seu. Tampoc buscaran pactes amb ERC -“Per aquí no hi entrarem”-, i el que té clar el PSOE és que el temps juga a favor seu i “toca administrar amb la tranquil·litat deguda”. Ahir, silenci a Ferraz. Un dia guanyat.

stats