INVESTIDURA ESPANYOLA
Política 11/08/2016

Rivera rebutja entrar al govern o segellar un pacte de legislatura amb Rajoy

C's prefereix arribar a acords puntuals amb el PP, mentre dirigents populars com Casado, Levy o Cifuentes ja avalen les condicions fixades. El PSOE i el PNB es mantenen en el 'no' a la investidura

Ara/agències
6 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, durant la compareixença de premsa posterior a la reunió amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

Barcelona"Hi haurà un dia que el canvi arribarà al govern, però encara no ha arribat aquest moment". Amb aquesta rotunditat ha respost aquest dijous el president de C's, Albert Rivera, en una entrevista a Telecinco, a la possibilitat que el seu partit entri a un eventual executiu liderat per Mariano Rajoy. "Ara mateix no. Volem estar a govern, però no a qualsevol preu", ha insistit, en relació al fet que els populars estan esquitxats per la corrupció i sense formar part de les forces regeneradores de la política espanyola –per bé que això no li ha impedit virar de l'abstenció a un possible 'sí' a la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Rivera ha assegurat que "el dia que aquest país aposti per un govern nou amb gent neta, amb ganes de reformar aquest país, Ciutadans estarà disposat a formar part del govern [espanyol]". De fet, ni tan sols ha volgut considerar un pacte de legislatura, més enllà de l'aval a la investidura de Rajoy i, en aquest sentit, ha posat com a exemples les comunitats d'Andalusia o Madrid, on el seu partit pacta "tema per tema" amb els respectius executius, també els pressupostos. "No és una mala fórmula, que el govern hagi de ser controlat i tenir control parlamentari", ha opinat.

Sigui com sigui, el líder liberal ha afirmat que el PP ha de "moure fitxa" perquè seria "il·lògic que bloquegés la seva pròpia investidura", encara que ha deixat clar que "això acaba de començar i és un primer pas" i que hi hauria d'haver govern a finals d'agost o principis de setembre. Un cop els populars acceptin les seves sis condicions, es nomenaran equips de negociació sobre diferents assumptes. De fet, ha lamentat que Rajoy no hagués convocat la seva executiva "per a avui o per a demà" i s'hagi esperat a la setmana vinent.

Per altra banda, Rivera ha instat el PSOE "a moure's, a mullar-se", i ha afegit que els socialistes "no es poden desentendre d'Espanya" i d'aquest procés per desbloquejar la situació política i que no es repeteixin les eleccions generals. "Si el PSOE no es mou del seu immobilisme i el PP no fa un pas i no posa data, el procés queda bloquejat", ha advertit.

Després d'assegurar que "no hi ha sortida en aquest moment si no hi ha sentit d'estat", ha manifestat que la seva estratègia no és fer "'sorpasso' a ningú" com creu que va ser la de Podem, i ha afegit que ell prefereix treballar per desbloquejar la situació i "no fer de comentaristes de l'actualitat".

Així mateix, Rivera ha afirmat que el seu partit no ha posat "noms, ni cognoms ni ministres" a les sis condicions plantejades al PP sobre regeneració democràtica, però ha deixat clar que el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, haurà de donar explicacions i, si no són suficients, es podrà investigar al Parlament.

Pablo Casado, favorable a les condicions de Rivera

Sigui com sigui, la recepció de les condicions fixades pel líder de C's no ha estat gens negativa d'entrada. Almenys per al vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, qui ha assegurat que votarà a favor que el seu partit les accepti, per arrencar la negociació per fer govern. "I, a més, de la mà d'un soci que tant de bo fos de govern", ha expressat, tot i que Rivera ja ho ha descartat "ara per ara".

Així mateix, Casado ha afirmat que l'exigència de crear una comissió d'investigació del cas Bárcenas és "la menys transcendent". Hi ha coincidit des de RNE el portaveu adjunt del PP al Congrés, Carlos Floriano, qui creu que "no cal tenir por de res". De fet, ha recordat que el seu partit ja va donar suport en la legislatura passada a crear una comissió sobre la corrupció, ja que "hi ha coses que van passar en un altre moment i no poden tornar a passar".

En tot cas, el portaveu ha apuntat que la formació d'un govern segueix estant només en mans del PSOE. "Ni tan sols amb el PNB s'hi arribaria", ha recalcat, ja que la suma del PP, C's, PNB i CC arribaria als 175 escons, un per sota de la majoria, motiu pel qual caldrien algunes abstencions socialistes per facilitar la investidura. "En això, un partit centenari com és el PSOE hauria de tenir una posició responsable i dir: 'No me'n vaig al lavabo, m'abstinc'", ha reclamat.

Al seu torn, la vicesecretària d'estudis i programes dels populars, Andrea Levy, també ha considerat que les sis demandes de C's "són perfectament assumibles pel PP però necessiten ser abordades amb una mica més de detall", mentre que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, votarà 'sí' a aquestes condicions perquè "el PP ha de donar un pas endavant" i "acceptar els plantejaments" de Rivera.

Pel que fa al termini amb què Rajoy ha convocat la direcció per debatre aquestes qüestions, el vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha explicat que és "perfectament lògic", ja que cal convocar-la amb una antelació mínima de 72 hores. "No tothom viu a Madrid", ha recalcat, tot i que també ha admès que cal estudiar amb profunditat el document, ja que algunes exigències són de "gran envergadura" i requereixen el consens, com a mínim, de PP i PSOE.

El PSOE no es mou del seu 'no'

Tanmateix, malgrat les pressions populars, el PSOE no es replanteja el seu posicionament. Així, el seu portaveu al Senat, Óscar López, ha assegurat que el seu partit no cedirà, ja que ja "estan acostumats" a aquestes maniobres del PP. Així, ha remarcat des de la SER que el rebuig a la reelecció de Rajoy és "clar i indefinit", per bé que tampoc no vol repetir eleccions.

López, que veu vàlida la decisió presa pel comitè federal del PSOE, ha recordat que quan el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va intentar la investidura al març, "mai se li va ocórrer" dir que Rajoy havia de donar-li suport, per la qual cosa ha considerat "veritablement incomprensible" que el PP ara sí que ho faci. Sánchez, ha afirmat, ha de fer oposició, i ha instat el PP a buscar suports entre el PDC i el PNB.

De fet, des de Catalunya, el PSC encara pensa que Sánchez pot aspirar a la presidència, i el portaveu al Parlament, Ferran Pedret, ha fet una crida a Podem i C's perquè "recapacitin" i no tanquin la porta a una majoria alternativa al PP. En declaracions a Efe, ha subratllat que "hi ha diputats suficients" per "explorar una majoria alternativa".

Si finalment Rajoy no és capaç de reunir els suports suficients per ser investit president, ha subratllat, "l'únic que quedarà per evitar unes terceres eleccions" serà una alternativa articulada al voltant del PSOE, Podem i C's, "sigui amb la fórmula que sigui". "El que tindria sentit, arribat el cas, és que el PSOE busqués una afinitat programàtica i ideològica amb les formacions polítiques que té més a prop i amb aquelles amb què ha coincidit més en la seva tasca d'oposició al PP", ha raonat.

Podem veu insuficients les demandes de C's

Al seu torn, el diputat de Podem al Congrés Juan Pedro Yllanes ha declarat en una roda de premsa al costat d'altres companys de partit que "les condicions" de Rivera "són d'un perfil enormement baix" i que, per aquesta raó, no creu que "el PP tingui dificultats per acceptar-les". Així, el diputat ha manifestat que Rajoy "no es pren seriosament les propostes de Rivera", ja que "una cosa que era tan senzilla de resoldre en pocs minuts va haver d'esperar fins al Ferragosto".

Tot i això, ha recalcat que, des de la seva formació, "segueixen apostant per la possibilitat d'altres alternatives de govern".

El PNB tampoc no avalarà Rajoy

Un altre actor clau en la suma per a una eventual majoria de Rajoy és el PNB, amb cinc diputats. Tot i això, el seu portaveu al Congrés, Aitor Esteban, ha insistit que el 'no' del seu partit a la investidura és "rotund" i ha indicat que no hi ha "cap afinitat" amb el PP ni "diàleg possible" i que la "unió" amb C's "no augura més acostament, sinó tot el contrari". A més, ha assegurat que no pot ser que "un dia" els nacionalistes bascos siguin "titllats de perillosos separatistes" i un altre hagin "de salvar Espanya".

En declaracions a Antena 3, ha afirmat que no sap per què el PNB està "en el punt de mira" perquè ha deixat "ben claret" quina és la seva posició en relació amb la candidatura de Rajoy. A més, ha recordat que Rivera en la seva compareixença de dimecres "va dir que no volia tenir res a veure amb els nacionalistes", i també el president en funcions "ha dit que no veia aquesta possibilitat". Així, ha insistit que el PNB "votarà 'no'" a Rajoy "en primera i en segona instància". "Sembla que estem en el focus, més que res, perquè al PSOE li ve de gust que estiguem en el focus", ha lamentat.

stats