Política 04/04/2016

Rivera reactiva la línia vermella del referèndum per vetar Podem

PP i C's expressen la seva "preocupació" per si Sánchez obre una via per la consulta

Mariona Ferrer I Fornells / Ara
3 min
Albert Rivera ha fet de teloner d'Inés Arrimadas en un esmorzar informatiu organitzatiu per Europa Press a Madrid.

MadridCatalunya ha fugit del discurs oficial a Madrid. Des de la presa de possessió de Carles Puigdemont com a president que el debat ha quedat soterrat, si bé l'agenda catalana s'ha acabat convertint en el principi i la fi de les negociacions. Ciutadans ha provat de reactivar aquesta línia a només un mes de la data límit per formar govern a l'Estat i mentre creixen els temors dins el PSOE per les possibles cessions a Catalunya, tal com apunta aquest dilluns 'El País'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No pot haver-hi un bon govern per a Espanya si en aquest govern hi ha gent que vol trencar Espanya", ha advertit el líder del partit taronja, Albert Rivera, durant la presentació de la seva portaveu al Parlament, Inés Arrimadas, en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press a Madrid. Tot i ser un dia de pluja a la capital espanyola, Arrimadas ha aconseguit fer ple a l'hotel Villa Magna. En el seu discurs, s'ha dedicat a carregar contra les polítiques de la Generalitat i ha denunciat el manifest del grup Koiné perquè només el català sigui llengua oficial a Catalunya. "Segons ells jo sóc una colona lingüística", ha lamentat enmig d'aplaudiments dels assistents.

"Em preocuparia que el PSC tornés a cometre l'error de defensar el referèndum d'autodeterminació", ha assenyalat Arrimadas sobre les reunions entre En Comú Podem i el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, per intentar trobar una resposta al debat català. Amb tot, la líder de C's a Catalunya ha assenyalat que no té cap dada que el PSC pugui canviar el seu relat, però ha demanat al PSOE que "tingui clar" el principi de la unitat d'Espanya. En aquest sentit, ha manifestat la seva preocupació perquè els socialistes puguin "fer un gir" en la seva negociació amb Podem que suposi obrir una via per celebrar un referèndum d'independència.

La diputada del PP a Catalunya i vicesecretària d'Estudis i Programa del PP estatal, Andrea Levy, ha anat més enllà i ha acusat el líder del PSOE d'estar negociant un "referèndum emboscat" per Catalunya, actuant "a la desesperada" per ser investit president del govern espanyol.

En roda de premsa després de la reunió del comitè de direcció del PP, que ha presidit Mariano Rajoy, Levy ha considerat que "el més preocupant" és que Sánchez "enviï" Iceta perquè "intenti aconseguir" aquest referèndum negociant amb el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech. Un extrem que Levy assegura que "preocupa moltíssim" no només al PP sinó "al conjunt de la societat espanyola".

Boicot a la reunió amb Podem

Malgrat les advertències, Ciutadans ha accedit a negociar amb Podem i el PSOE en una mateixa taula mentre segueix llançant dards al partit de Pablo Iglesias, que ha traslladat el debat sobre el referèndum a En Comú Podem i el PSC. "Nosaltres no volem, com altres, que el referèndum a Catalunya sigui la solució, ja que és part del problema. La solució és reformar Espanya i dir al conjunt dels catalans que volem comptar amb ells", ha dit Rivera.

Després de la reunió de l'executiva, el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, ha anul·lat qualsevol expectativa sobre les negociacions a tres. Assumeix ja abans de seure's amb el PSOE i Podem que no hi ha possibilitats d'acord. "Creiem que no hi haurà un acord programàtic", ha assegurat. Per això demana una abstenció gratuïta al partit de Pablo Iglesias. Creu que "la por a noves eleccions i els problemes interns poden fer variar la posició de Podem", ha assenyalat Villegas.

Obvia però que amb l'abstenció de Podem, PSOE i C's no en tenen prou perquè Pedro Sánchez sigui investit. D'una manera o altra caldria l'abstenció d'Esquerra i Democràcia i Llibertat, que ja han avançat el seu no si no s'inclou el referèndum.

Nova sintonia amb el PP

Villegas veu possible un nou escenari de negociacions amb el PP. Creu que poc a poc se'ls està apropant amb l'anunci de noves mesures. "És una creença personal després d'haver escoltat les propostes calcades que tenim. No tinc cap constatació fàctica que sigui així. Simplement quan un veu que el PP, que no es vol seure's a parlar, presenta continguts iguals als de C's, pensa que és potser un tipus d'apropament 'sui generis'", ha dit el portaveu del partit taronja.

stats