Política 07/12/2015

Rivera redueix el 20-D a una cursa entre Rajoy i ell

Rebutja pactes a tres bandes i avança que un govern seu podria incorporar independents i que el primer que faria és reunir-se amb l'oposició

Gerard Pruna
3 min
El líder de C's, Albert Rivera, aquest dilluns a Madrid. EFE

BarcelonaPunt i final a tres dies fent campanya a Catalunya. L'aspirant de Ciutadans a presidir el govern espanyol, Albert Rivera, ha participat avui en un esmorzar informatiu organitzat per Fòrum Europa a Barcelona, on ha descartat el PSOE com a alternativa electoral i ha reduït la cursa cap a la Moncloa a dos candidats: Mariano Rajoy i ell: "L'alternativa a Rajoy és C's, nosaltres estem imparables i el PSOE s'enfonsa", ha argumentat, i ha subratllat que el partit taronja no donarà suport a un govern del PP o del PSOE. "Per primera vegada a Espanya podem guanyar Rajoy sense que vingui el PSOE a fer-ho igual o pitjor", ha reivindicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat insistentment per la seva política de pactes, el candidat de Ciutadans prova d'esquivar el debat apuntant a possibles pactes entre PP i PSOE per evitar un govern del partit taronja. Segons Rivera, tant Pedro Sánchez com Mariano Rajoy prefereixen que governi un o l'altre que no pas que arribi un partit nou a la Moncloa. A més, ha rebutjat hipòtesis com acabar investint Soraya Sáenz de Santamaría com a vicepresidenta o un govern de coalició entre tres partits. Precisament la vicepresidenta serà la representant del PP en el debat d'aquesta nit a Antena 3 i la Sexta, una situació que Rivera ha lamentat: "La candidatura a la presidència del govern espanyol no es delega".

Com aquest diumenge a Nou Barris, ha afirmat que somia ser el primer president català de la democràcia moderna a Espanya, un fet que, ha dit, comportaria un doble missatge: "Que és fals que la majoria d'espanyols no estimen els catalans i que és mentida que els catalans volen la independència". El partit taronja està fent del 20-D una segona volta del 27-S, i repeteix allà on va que si Ciutadans guanya les eleccions espanyoles, a Catalunya s'haurà acabat el procés.

A dues setmanes de les eleccions, Rivera s'esforça a fer creïble la seva imatge presidencial, i aquest dilluns ja ha començat a parlar fins i tot de com podria ser un hipotètic govern espanyol presidit per ell i de quines serien les seves primeres actuacions des de la Moncloa. Així, ha obert la porta a incorporar independents a l'executiu –"no em fa por el talent, em fa por la mediocritat"–, i ha avançat que el primer que faria si és president és convocar a una reunió els líders de l'oposició per buscar l'acord i la unitat d'acció en debats com el procés sobiranista.

Missatge a Maduro

El líder de Ciutadans ha començat la seva intervenció amb unes paraules sobre els resultats de les eleccions a Veneçuela, que han suposat la derrota del chavisme. Rivera ha felicitat els "demòcrates" veneçolans i ha exigit al president del país, Nicolás Maduro, que respecti els resultats i no trenqui "la separació de poders".

L'encarregat de presentar Rivera ha estat el cap de llista de Ciutadans per Barcelona el 20-D, Juan Carlos Girauta, que ha fet una crida a trencar el "malefici recent" del sobiranisme perquè Catalunya "torni a liderar Espanya". Segons ha dit, Catalunya seria la regió d'Espanya que més es beneficiaria d'un govern de Ciutadans que impulsés les reformes necessàries per millorar la competitivitat econòmica. Amb l'esmorzar informatiu d'aquest dilluns, Rivera tanca un cicle de tres dies fent campanya a Catalunya, on ja no tornarà fins l'últim divendres abans de les eleccions.

stats