Política 03/02/2016

Rivera relativitza els seus compromisos electorals

Malestar a En Comú Podem per la decisió de Sánchez de deixar-los fora de les negociacions

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha presidit aquest dimecres una reunió del seu grup al Congrés / EFE

MadridPodem i Ciutadans es mantenen enrocats vetant-se l'un a l'altre. Tant Pablo Iglesias com Albert Rivera esgrimeixen que Pedro Sánchez ha de decidir entre un "govern constitucionalista" (PP, PSOE, C's) o bé un "govern del canvi" (PSOE, Podem, IU-UP). El líder del PSOE es reunirà demà dijous a les 11 h amb Rivera, i divendres ho farà amb Iglesias. Sánchez ha volgut evitar que es donés la imatge que prioritzava Ciutadans, i ha assegurat que l'ordre de la primera ronda de contactes després de l'encàrrec de formar govern serà de menys a més pes del grup al Congrés. Amb tot, ha reclamat al seu partit confiança i no caure en els paranys de Podem.

Ciutadans manté que el seu partit és la millor garantia per a la formació d'un govern "moderat" a Espanya. S'oblida així de les línies vermelles que va marcar en la campanya, en què Rivera va assegurar de forma taxativa que no donarien suport a la investidura ni de Sánchez ni de Rajoy. "Si agaféssim cada frase literal del que es diu en campanya no hi haurà mai govern", ha dit aquest dijous en directe a La Sexta, relativitzant així els seus compromisos electorals. "Negociarem sobre reformes, reformes i reformes", ha afegit.

El seu portaveu al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha evitat parlar d'entrar al govern i ha posat com a única condició que s'estableixi un full de ruta reformista "per evitar que governi una força antieuropea amb el suport d'independentistes".

Podem rebaixa el to

Des de Podem aquest dimecres s'han esforçat a rebaixar el to contra Pedro Sánchez, si bé mantenen el veto a qualsevol acord amb Rivera. El partit morat lamenta que el PSOE hagi perdut el temps i que la seva proposta d'un govern de PSOE, Podem i IU porti "esperant 10 dies", una "espera innecessària".

"Ciutadans és incompatible amb les propostes de país que tenim", ha insistit la portaveu adjunta del partit morat al Congrés, Irene Montero. Més obert al diàleg s'ha mostrat el número dos de la formació, Íñigo Errejón, però posant com a condició 'sine qua non' entrar al govern. Preguntat sobre si és irrenunciable que Iglesias sigui el vicepresident en un futur govern de Sánchez, ha assegurat que l'única manera que hi hagi un govern de canvi és "que sigui de coalició" i "proporcional" als vots que van treure Podem i el PSOE.

Malestar a En Comú Podem

La decisió del PSOE de reunir-se amb els representants dels grups parlamentaris ha deixat arraconats En Comú Podem i En Marea, les confluències integrades dins del grup "plurinacional" de Podem. Des de l'aliança catalana lamenten que se'ls hagi exclòs. "No ens ha agradat i ho trobem força greu. Una mostra del concepte de plurinacionalitat que tenen", han assenyalat.

El seu portaveu al Congrés, Xavier Domènech, ha criticat a més la particular manera de negociar de Sánchez. Considera que una ronda de contactes no és una "bona eina" i que el que ha de fer és "obrir ja una una taula de negociació" i "definir els seus aliats", és a dir, escollir entre Ciutadans i Podem i les seves aliances territorials.

En Comú Podem reitera que no posa "condicions 'sine qua non'" per assegure's a parlar amb el PSOE, però ja adverteix a Sánchez que C's és un partit "antitètic" al seu i que "s'ha de solucionar aquesta disjuntiva".

Mónica Oltra, al Congrés

Sánchez comença la ronda de contactes amb un estil molt similar a la del rei: per l'ordre de menys pes a més a l'hemicicle. La primera a passar pels despatxos del grup socialista al congrés serà la portaveu de Coalició Canària, Ana Oramas, i la seguirà Nova Canàries, Esquerra Unida i Compromís. La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, acompanyarà el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, a la reunió. Cayo Lara també acompanyarà el portaveu d'IU-Unitat Popular, Alberto Garzón.

Equips negociadors de confiança

Tant Iglesias com Rivera han apostat pel seu nucli més dur en les negociacions. Podem comptarà amb Íñigo Errejón, Irene Montero i Carolina Bescansa, a més de representants gallecs i catalans. El de C's estarà format pel seu portaveu al Congrés, l'exeurodiputat Juan Calos Girauta; el vicesecretari general del partit, José Manuel Villegas; el catedràtic de la London School of Economics Luis Garicano, i la diputada Marta Martín, portaveu adjunta al Congrés.

L'equip negociador del PSOE està conformat pel portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando; l'exministre d'Economia Jordi Sevilla; la diputada catalana Meritxell Batet; Rodolfo Ares, persona de confiança de Sánchez i amb àmplia experiència en negociacions de pactes de legislatura i de govern a Eukadi; José Enrique Serrano, membre del grup de constitucionalistes i del programa electoral, i María Luisa Carcedo, responsable de política social.

Amb tot, està previst que de moment tant Rivera com Iglesias es reuneixin només amb Pedro Sánchez, i que les trobades amb l'equip negociador ja es deixin per a la setmana que ve. El líder del PSOE té un mes per intentar pactar abans del primer debat d'investidura. Llavors el cronòmetre es posarà en marxa i s'obriran dos mesos per intentar formar govern. Si no s'aconsegueix, automàticament es dissoldran les Corts i es convocaran eleccions.

stats