23/11/2015

Rivera s’ofereix com l’alternativa per tornar a “aixecar Espanya”

2 min
Albert Rivera ahir a Madrid amb alguns dels candidats del seu partit a les eleccions del 20-D.

Madrid“Espanya es tornarà a aixecar, necessita de nou un projecte comú”. Amb aquesta ambició, “que no té per què ser dolenta”, el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, presentava la seva campanya pel 20-D. Ho feia a Madrid, en un Palau de Congressos que no es va omplir -és lluny del centre- però on tots s’encomanaven entusiasme. Rivera i els seus veuen el poder a tocar malgrat que, com feia notar, fa dos anys tenien una expectativa nul·la. Però en un temps rècord (coses de la nova política) la formació taronja, amb molt de suport mediàtic i un establishment espanyol que no volia que Podem fos l’única alternativa al bipartidisme, s’ha erigit en opció. “Després de Franco, el país es va tornar a aixecar. Gent que venia de bàndols diferents, de l’exili, de la dictadura… van posar-se d’acord”, deia Rivera apel·lant com sempre a les bondats de la Transició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al polític català, que exerceix un fort lideratge personal al partit, “ara cal una nova etapa política que no la faran els que ens volen dividits”. El discurs de Ciutadans proposa superar diferències entre la dreta i l’esquerra, apel·lant a la unitat nacional, al centre liberal i a la figura del primer president de la democràcia espanyola, Adolfo Suárez. Rivera va demanar “poder transformar el país” i per això vol “no només diputats” sinó “molts vots perquè la vella política no condicioni més”. Als habituals atacs a Podem, amb qui lluita pel vot regenerador, s’hi afegien ahir crítiques al PP i al PSOE, amb qui sí que comparteix receptes contra l’independentisme. Als dos grans partits els definia com a “adversaris del canvi” i en blasmava la negativa a les reformes (abans de Rivera, el candidat per Barcelona, l’eurodiputat Juan Carlos Girauta, proposava suprimir el Senat i el Consell General del Poder Judicial) per perpetuar “el clientelisme”.

Rivera confia que Ciutadans podrà obtenir un gran resultat el 20-D perquè “ja ni les enquestes ho impedeixen” i no es mulla sobre pactes postelectorals. “Ara ja no és només un eslògan dir que no hi ha res impossible”, clamava.

Rivera és ambigu en el seu projecte polític, potser perquè afirma que ha de partir “de la centralitat i no dels extrems o les velles polítiques”, però això no li impedia marcar distàncies en temes com la seguretat. I va trencar la treva amb el PP pel terrorisme islàmic. Les declaracions del govern central que no prendrà cap decisió abans del 20-D li van fer dir que “els jihadistes no estan pendents dels càlculs electorals de Rajoy”. “Que no pensin en les urnes, que vagin amb compte i recordin el que els va passar el 2004”, deia en relació a la derrota del PP després dels atemptats de l’11-M.

Del PSOE i Podem va dir que “no es pot governar Espanya amb qui la vol trencar”, en referència als seus pactes. Als independentistes “se’ls ha de vèncer”. El 20-D a Catalunya, per a ell, guanyar CDC i ERC “seria una motivació extra”.

stats