Política 09/11/2018

Rivera i Macron sumen forces per a les europees

Els liberals de l’ALDE i la plataforma francesa En Marxa ultimen a Madrid els detalls de l’aliança

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, durant la inauguració del congrés de l'ALDE a Madrid.

MadridFa un any que Ciutadans treballa per entrar per la porta gran a Brussel·les. En les últimes eleccions europees, les del 2014, va obtenir només dos eurodiputats (UPyD encara en té quatre), mentre Podem irrompia en el tauler amb cinc escons. Després del salt a Madrid i en plena pugna amb el PP de Pablo Casado per liderar la dreta, Albert Rivera busca ara poder mirar d’igual a igual tant populars com socialistes al Parlament Europeu després dels comicis d’aquesta primavera. I el trumfo que té a la mà és una aliança del seu grup, els liberals de l’ALDE, amb la formació del president francès, Emmanuel Macron.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d’ahir i durant el cap de setmana Rivera és l’amfitrió del congrés de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), que ha reunit fins a 1.300 delegats d’un total de 53 partits europeus a Madrid per preparar les eleccions europees. No hi ha cap representant del PDECat, després que el 27 d’octubre fos expulsat oficialment del grup liberal europeu pel cas del 3% en el que la formació catalana va considerar una “maniobra” de Ciutadans contra el Procés.

“Nacionalistes vs. liberals”

La convidada especial d’honor d’aquest congrés és, justament, la plataforma En Marxa del president francès. L’ALDE i Macron ultimen el que serà un acord electoral de cara a les europees. Rivera va defensar-lo ahir durant la inauguració del congrés del partit. “Si estem junts, serem més forts”, va assegurar, i va demanar una “aliança àmplia entre centristes i liberals per derrotar els nacionalistes i populistes” a la UE. Per això, el president de Cs va demanar “generositat” a l’ALDE i “deixar de banda les diferències” per “bastir ponts” en lloc d’“aixecar murs”.

“La batalla està sobre la taula: i és nacionalistes i populistes contra liberals i demòcrates. Per això cal una aliança entre els demòcrates”, va proclamar en anglès abans d’acabar demanant a tothom que comencés a treballar. Però la pronúncia de l’anglès li va jugar una mala passada. “Let’s go to war [guerra]!”, va dir en comptes de “ Let’s go to work [feina]!”

Des de la presidència de l’ALDE consideren fonamental el paper d’enllaç entre Rivera i Macron, que mantenen una bona relació i s’han elogiat mútuament per Twitter més d’una vegada -malgrat que la presidència francesa passa per un mal moment de popularitat-. “Rivera és molt important en això, perquè és un dels nostres i coneix molt bé Macron”, va dir ahir en declaracions a l’agència Efe un dels líders de l’ALDE, l’holandès Hans van Baalen. El president de Cs va inaugurar la trobada emparat també pel president dels liberals, el polític flamenc Guy Verhofstadt, que ha passat de donar suport a Artur Mas el 2014 a trencar-hi relacions per fer costat al partit taronja.

Una de les fundadores d’En Marxa, Astrid Panosyan, va donar ja gairebé per tancada la coalició. Durant el seu discurs davant del congrés, va assegurar que “la derrota no és una opció” i que cal “treballar cap a una coalició per una nova Europa”. “Els europeus ja saben qui són Salvini i Orbán. Ara és l’hora que sàpiguen qui som nosaltres”, va afegir.

El pacte entre l’ALDE i En Marxa fa un any que es cuina. I l’objectiu del congrés és justament segellar aquesta aliança. Ja al juny el número dos de Cs, José Manuel Villegas, va reunir-se amb el ministre de l’Interior francès, Christophe Castaner, per estudiar la coalició.

stats