NOU FINANÇAMENT
Política 25/07/2012

Martínez-Sampere: "Si del que es tracta és de fer gimnàstica independentista, que no ens busqui"

La dirigent del PSC reclama un pacte fiscal que s'adeqüi a la Constitució i a l'Estatut català, i Nadal denuncia que no són al consens per "un error de càlcul en el tacticisme d'alguns"

Roger Tugas
2 min
Rocío Martínez-Sampere durant el ple del Parlament sobre el pacte fiscal / PERE VIRGILI

BarcelonaLa secretària econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere, ha assegurat en la seva intervenció al ple del pacte fiscal que "el diagnòstic és compartit i els objectius, també", en relació amb les necessitats d'un millor finançament per a Catalunya. "Per això els socialistes estem avui en el pacte", ha defensat la dirigent socialista, la qual, tanmateix, ha avançat: "Votarem que sí a una gran part de la proposta, però no podem dir que sí a tot". Segons Martínez-Sampere, el concert econòmic basc, que ha equiparat a la proposta pactada per CiU, ICV-EUiA i ERC, està blindat per una excepció a la Constitució, i l'Estatut català no el contempla; per tant, ha defensat que "seria molt més raonable buscar un pacte fiscal propi amb resultats equivalents". "Sense estar emparats per l’Estatut o la Constitució, cap a on aneu, cap al buit jurídic?", s'ha preguntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La dirigent del PSC ha subratllat que el que "asfixia" la ciutadania és el pacte social, que ha caigut de la proposta de document, i ha reclamat que "la proposta que surti avui sigui viable en l’actual situació d’emergència i que no estigui destinada a estimbar-se en el primer revolt". En aquest sentit, ha insinuat que en realitat el que pot buscar Artur Mas és precisament el xoc de trens amb Madrid. "Si del que es tracta és de fer gimnàstica independentista per anar acumulant frustracions i que en surti una majoria per la independencia, que no ens busqui", ha etzibat. Martínez Sampere ha desitjat així "que aquest pacte fiscal no sigui l’excusa per poder marxar sense saber com ni el tacticisme per trencar el catalanisme polític", una unitat que ha lamentat que s'hagi esquinçat respecte als partits que van donar suport a l'Estatut del 2005.

El PSC votarà a favor de bona part de la proposta de pacte fiscal, però s'abstindrà en aspectes nuclears, com el de l'Agència Tributària pròpia única o el de la quota de retorn a l'Estat.

En el segon torn de rèplica a Artur Mas, però, el president del grup parlamentari socialista ha criticat que el PSC no és en el consens "per un error de càlcul en el tacticisme d'alguns". Tot i això, ha volgut subratllar que sí estaran en el procés negociador amb Madrid per millorar el finançament de Catalunya, "sense el permís d'ERC [que ha avisat que només formarà part del grup de treball qui voti a favor de tot el document] o del PSOE".

stats