CRISI ECONÒMICA
Política 10/02/2011

CiU i PSC pacten convocar la cimera anticrisi la segona quinzena de març

La socialista Martínez-Sempere nega que Zapatero li hagués pogut demanar a Mas més retallades en el pressupost, sinó garanties de complir amb l'objectiu de dèficit

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl primer punt de l'acord entre CiU i PSC per facilitar la investidura d'Artur Mas com a president comportava la convocatòria d'una cimera anticrisi que l'oposició li ha anat reclamant des de llavors. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va anunciar finalment dimarts que aquesta es realitzaria al març. En un nou acord entre nacionalistes i socialistes, la data s'ha acotat una mica més i la cimera tindrà lloc la segona quinzena del mes vinent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha explicat avui el diputat del PSC Jaume Collboni, que ha presentat una moció del seu grup fruit de les converses amb CiU en la qual insta el Govern a convocar la trobada "amb els agents econòmics i socials i grups polítics sobre la situació econòmica actual" i a adaptar i impulsar com a full de ruta l'Acord Estratègic per a la Internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana, que va tancar el govern tripartit el 2005 i va renovar el 2008 i amb vigència fins al 2011. El dirigent socialista ha obert la porta a la participació dels consells assessors de l'executiu, però mantenint la "centralitat" en els partits, sindicats i patronals. La moció del PSC també reclama adaptar i mantenir "els acords i plans de lluita contra la crisi posats en marxa fins al moment" per "pal·liar els efectes de la crisi sobre les classes més desafavorides" i "participar en els resultats assolits en l'acord econòmic i social en el conjunt de l'Estat" entre l'executiu, la patronal i els sindicats espanyols, que Collboni ha definit com un "èxit del govern central". Amb la presentació del text, els socialistes volen mantenir la praxi del tripartit d'impulsar el "diàleg social", que "permet sumar esforços", i han constituït una comissió interna de seguiment per controlar la política econòmica del Govern amb els seus diputats membres de les comissions parlamentàries implicades.

Per la seva banda, la també diputada del PSC Rocío Martínez-Sempere ha negat que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hagués pogut demanar-li en la seva trobada al seu homòleg català, Artur Mas, que retallés més del 10% previst en el pressupost de la Generalitat per al 2011, sinó que creu que li hauria demanat més garanties d'arribar a l'objectiu de dèficit previst de l'1,3% per enguany. "Nosaltres tenim autogovern suficient per decidir com hi arribem i ningú pot dir com ho hem de fer", ha sentenciat. Igualment, ha recordat que el dèficit es pot reduir abaixant despeses, però també augmentant o mantenint ingressos, motiu pel qual el PSC presentarà una altra moció instant a mantenir l'impost de successions, que ara "només afecta 529 famílies" de rendes altes i aporta uns 400 milions d'euros anuals. Finalment, Martínez-Sempere ha tornat a exigir veure i debatre el pla d'estabilitat del Govern, que l'ARA ja va fer públic, i ha lamentat que el conseller d'Interior, Felip Puig, hagi anunciat avui que les retallades del 10% en el pressupost seran linials en tots els departaments.

stats