Política 17/02/2016

Romeva es compromet a acabar amb la simbologia franquista als municipis catalans

La CUP demana canviar el "relat hegemònic" que ha "oprimit els catalans"

Sara González
1 min
El conseller Raül Romeva aquest dimecres al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaL'any 2010, un recompte que el Memorial Democràtic va fer a 185 municipis de Catalunya va detectar més de 3.500 símbols franquistes. És per això que el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, s'ha compromès a lluitar "contra la institucionalització de la desmemòria i la impunitat" que, al seu judici, no es va eradicar amb la Transició espanyola. El conseller de Junts pel Sí ha fet aquesta proclama en el ple del Parlament a instàncies de la CUP, que ha demanat que s'acabi amb tota la simbologia franquista que encara hi ha a l'espai públic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada cupaire Mireia Boya ha defensat que l'antifeixisme hauria de ser un dels "valors fundacionals del nou estat". Ha recordat que 70 anys després de la guerra encara hi ha 4.600 famílies que busquen parents desapareguts i que, tot i això, a Lleida, per exemple, hi ha un carrer dedicat a "l'alcalde franquista Ramon Areny", que va "mantenir tres camps de concentració", o que al Masnou encara hi ha un carrer que commemora el bombardeig del 26 de gener de 1939 "per part de l'aviació feixista". A més, ha afegit que mentrestant els partits d'extrema dreta són legals i continuen manifestant-se.

Romeva ha estat contundent i ha fet seves les demandes de la CUP. "Amplio la voluntat de fer manifesta una repulsa total i absoluta cap a tot allò que significa guerra, feixisme i oblit", ha sentenciat el conseller, qui ha reconegut que la preservació de la memòria històrica és una assignatura pendent que ha de ser un "acte de justícia" de cara a les generacions futures. Romeva també ha considerat insuficient la llei espanyola de memòria històrica.

stats