Política 09/10/2019

Romeva demana respondre a la sentència amb "cap fred, no de forma visceral"

L'exconseller creu que "votar en unes eleccions es pot valorar com a part de la resposta" a la decisió del Suprem

Efe
2 min
Raül Romeva, aquest dimarts al judici

BarcelonaL'exconseller Raül Romeva fa una crida a l'independentisme a respondre a la sentència de l'1-O "amb serenor i el cap fred, no de forma visceral o reactiva". En una entrevista per escrit amb l'agència Efe, pocs dies abans que el Tribunal Suprem doni a conèixer la sentència del judici del Procés, Romeva ha subratllat que l'únic veredicte que consideraria "just" és l'"absolució" dels processats, ja que, "d'acord amb el Codi Penal, fer un referèndum no és delicte".

"Davant la sentència, l'independentisme necessitarà parlar i actuar amb serenor i el cap fred, no de forma visceral o reactiva. El moment demana fermesa, però alhora intel·ligència col·lectiva, visió de conjunt i mirada llarga. Qualsevol plantejament o decisió presa serà bo si ens aporta fortalesa i ens apropa a les solucions", ha afirmat.

Preguntat per quina hauria de ser la resposta de les institucions catalanes en cas d'haver-hi condemnes, Romeva s'ha mostrat convençut que les mateixes institucions "trobaran la millor forma de respondre a la situació". L'exconseller d'Exteriors ha assenyalat que "l'independentisme des de fa temps està en una fase lenta, marcada per la repressió", la qual cosa constitueix "una realitat i un registre nou que cal assumir".

Per a Romeva, la resposta social i política a Catalunya "només pot basar-se en una solidaritat ferma, creixent, pacífica, però sobretot integradora" dels que defensen "les llibertats democràtiques i la justícia contra tota repressió". La societat catalana "al carrer, a les institucions i també a les urnes el 10 de novembre" haurà de "dictar la seva pròpia sentència", ha destacat. Romeva torna a presentar-se com a candidat d'ERC al Senat a les eleccions del 10-N.

Sobre la possibilitat de plantejar des de l'independentisme uns comicis catalans en clau "referendària", ha comentat que "votar en unes eleccions es pot valorar com a part de la resposta", encara que això dependrà de diverses circumstàncies. En qualsevol cas, després de la sentència, segons Romeva, serà el moment de "fer política" i es necessitaran, "especialment a Espanya, persones capaces d'assumir aquest repte, que comporta el coratge de trencar determinats guions".

Crítiques a Pedro Sánchez

Romeva s'ha mostrat crític amb el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, perquè "ha triat situar-se en el relat territorial de la dreta, sense cap més proposta que aplicar el 155", ja que, segons el seu parer, "anhela" els vots de Ciutadans. Segons la seva opinió, "la intransigència del PSOE" ha portat a la repetició electoral, en un "gest irresponsable institucionalment que respon a un interès partidista".

"El PSOE hauria de tenir consciència que Espanya porta molt temps instal·lada en la inestabilitat i comprendre que apel·lar al diàleg està bé, però després s'ha de seure i escoltar, i fer-ho amb voluntat d'arribar a acords", ha apuntat. En aquest moment, segons l'exconseller pres, la política espanyola "no projecta cap escenari constructiu i a més opta per forçar el llenguatge i per seguir amb les amenaces".

En els eslògans electorals del PSOE, el PP, Ciutadans i Vox, ha indicat, només hi ha "una al·lusió genèrica al concepte d'Espanya", perquè "quan no es té res a dir o a aportar, a la política espanyola es recorre" a aquest "concepte".

stats