POLÍTICA
Política 28/06/2012

Ros avisa que l'independentisme creix per sentències com la del TS contra la immersió

L'alcalde de Lleida i dirigent del PSC critica que la comissió d'investigació que impulsa Pere Navarro "posa en qüestió" la gestió de la socialista Marina Geli

Acn
3 min
Àngel Ros, durant la presentació del llibre d'Ignasi Calvo

BarcelonaL'alcalde de Lleida i dirigent del PSC, Àngel Ros, ha avisat aquest dijous que l'independentisme creix de forma constant a Catalunya per la "incomprensió" que traspuen sentències com la del Suprem contra la immersió lingüística a l'ensenyament del país. Durant la presentació a Barcelona del llibre que ha escrit sobre la seva figura Ignasi Calvo, Ros ha criticat que la direcció del seu partit i molt especialment el primer secretari, Pere Navarro, hagin impulsat una comissió d'investigació sobre la gestió de la salut dels darrers anys. I és que Ros considera que una comissió com aquesta "és evident que posa en qüestió" l'etapa en la que Marina Geli va estar al capdavant del departament de Salut sota els governs del tripartit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans de participar en la presentació del llibre 'Àngel Ros, cara i creu', l'alcalde de Lleida ha considerat que "sens dubte, una comissió d'investigació no traurà cap problema ni defecte de gestió dels responsables polítics de la sanitat a Catalunya, però és evident que és posar en qüestió un dels períodes de major excel·lència de la sanitat pública a Catalunya".

Preguntat pels resultats del CEO on les opcions independentistes han tingut un major protagonisme, Àngel Ros ha reconegut que "el sentiment independentista creix, i més cada vegada que es produeix un esdeveniment desgraciat com les sentències del Tribunal Suprem envers la immersió lingüística". "Des dels poders de l'Estat haurien de ser conscients d'aquesta realitat", ha dit, convidant a Espanya a canviar aquesta actitud.

Els enemics de Catalunya

Tot i seguir apostant per "un model federal de relació amb Espanya" Ros ha volgut destacar que "tinc clar que els enemics de Catalunya no són els independentistes ni els federalistes. Ho són l'atur, la crisi i les incomprensions d'òrgans de l'Estat en temes tan sensibles com nosaltres com la llengua, la cultura o l'ensenyament".

De la mateixa manera, s'ha volgut posicionar en favor del pacte fiscal. "Catalunya necessita un marc de relacions amb l'Estat que inclogui una millora del sistema de finançament, que ha de partir del que va assolir Castells, i que garanteixi una nova agència tributària catalana amb relació amb l'espanyola i una capacitat normativa també", ha afirmat, tot afegint que "m'agradaria que les forces polítiques, i especialment les catalanistes, anéssim a una".

Després de fer aquestes declaracions, Ros ha participat en la presentació del llibre, junt a l'autor, Ignasi Calvo, i el periodista Antoni Franco. El llibre és una "aproximació crítica" als plantejaments vitals i polítics que envolten Ros. El text s'escriu amb dues veus -la de l'alcalde de Lleida i la de l'autor, Ignasi Calvo- fruit d'una entrevista en profunditat i d'haver-lo seguit en el seu intent per ser el primer secretari del PSC. Al llibre, Àngel Ros deixa totes les portes obertes al futur en un moment en el qual "els cicles polítics s'escurcen". De fet, ja ha dit que vol ser candidat a les primàries per ser el presidenciable del PSC a la Generalitat.

Desconfiances internes

Al llibre, l'alcalde de Lleida i dirigent socialista reconeix que genera "moltes desconfiances dins el partit", sobretot per la seva vinculació a l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall. Ros, a més, aposta clarament per un futur de Catalunya "com a nació, federada amb Espanya a través d'una Europa amb estats febles". Tampoc defuig el polèmic debat sobre la immigració i advoca per aportar solucions noves perquè "no tot s'hi val en la convivència ciutadana i en els processos d'integració".

stats