DIA DE LA CONSTITUCIÓ
Política 06/12/2014

Rosa Díez: "Anirem als tribunals contra els que van prometre la Constitució i no la compleixen"

La líder d'UPyD es mostra partidària de "canviar aspectes de la Constitució", però "perquè es compleixin els articles intocables", i apel·la als morts d'ETA per defensar la carta magna espanyola

Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa líder d'UPyD, Rosa Díez, ha commemorat aquest dissabte el Dia de la Constitució amb un míting a l'auditori AXA de Barcelona que ha definit com un "acte de resistència cívica". "Defensarem la Constitució que ens va convertir de súbdits en ciutadans", ha asseverat, i ha avisat que "aquells que van prometre la Constitució i no la compleixen tenen un problema amb UPyD, perquè anirem als tribunals". "L'únic que ens va fer la Constitució és ciutadans espanyols, que és el que som", ha insistit la dirigent unionista, que ha afirmat que a Barcelona està "a casa", perquè els que tenen "la sort de no ser nacionalistes" se senten a casa "a qualsevol lloc d'Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, Díez ha apel·lat ETA per defensar la carta magna, ja que ha recordat que "van morir molts uniformats perquè no triomfés el totalitarisme" al País Basc, i ha cridat a fer prevaldre una "Espanya lliure i democràtica". Tot i això, s'ha mostrat partidària de "canviar aspectes de la Constitució" com el model territorial, o per garantir l'equitat i el laïcisme de l'Estat, però "perquè es compleixin els articles intocables, innegociables i que no es poden parcel·lar", els que farien referència a la unitat nacional. "Som els bons, la immensa majoria de ciutadans catalans i espanyols", ha etzibat la líder d'UPyD.

En l'acte també hi ha participat el diputat basc d'UPyD Gorka Maneiro, que ha assegurat que "no hi ha res més reaccionari que qualsevol nacionalisme, que pretendre separar famílies, trencar llaços i desunir". "Més enllà de les comunitats autònomes, som ciutadans d'un país que es diu Espanya, on no hi caben concerts econòmics, pactes fiscals, ni privilegis de cap tipus", ha afegit. Així mateix, han intervingut igualment representants de diverses entitats i sectors, com el Sindicat Unificat de Policia o Societat Civil Catalana, així com una treballadora de recursos humans que ha denunciat que joves 'ni-ni' van perdre una oportunitat d'inserció laboral perquè l'empresa va considerar que no tenien prou fluïdesa amb el català.

La immersió lingüística és un "correccional per expulsar el dimoni espanyol"

Igualment, el sector amb més representants en l'acte ha estat el de l'educació, ja què la immersió lingüística ha estat el focus de crítiques de fins a quatre parlaments. El líder de Convivència Cívica Catalana, Francisco Caja, l'ha titllat d'"atrocitat", i ha insistit: "Han convertit l'escola, en connivència amb el PP i el PSOE, en un correccional per expulsar el dimoni espanyol de qui parla castellà". Populars i socialistes, de fet, han estat el centre de moltes crítiques per no haver imposat el bilingüisme en l'educació. El professor Carlos Silva fins i tot ha acusat la immersió de crear "ciutadans adoctrinats disposats a seguir al peu de la lletra" els passos del sobiranisme i ha acusat el Govern d'usar el 9-N per "fer llistes negres de professors col·laboracionistes i dels que no volen passar per l'adreçador".

stats