CANVI DE CICLE

Rosa Díez insta Rajoy a intervenir la Generalitat i suspendre l'autonomia catalana

La líder d'UPyD reclama modificar la Constitució per blindar per l'Estat unes competències exclusives i eliminar els drets forals

La líder d'UPyD, Rosa Díez, ha instat aquest dijous el govern espanyol a intervenir la Generalitat i aplicar l'article 155 de la Constitució per suspendre'n l'autonomia en defensa de l'"interès general". "Defensar Espanya és, en el moment actual, aplicar a Catalunya" aquest article, ha dit en un esmorzar de Tribuna Fòrum Europa.

Ho ha justificat perquè la Generalitat "incompleix de manera reiterada les sentències dels tribunals, inverteix recursos de tots els espanyols per publicitar un referèndum il·legal, desacredita més enllà de les nostres fronteres la democràcia espanyola amb una campanya de falsedats i insults i gasta els recursos públics a fomentar la divisió entre ciutadans mentre creixen les desigualtats". "Intervenir el Govern per defensar els ciutadans és el que hauria de fer l'Estat", ha reiterat després de lamentar que aquestes coses només s'hagin d'explicar a Espanya perquè a molts altres països europeus no caldria, ha dit.

També ha assegurat que l'estat de les autonomies ha derivat "a un model incapaç, per la seva estructura obsoleta, duplicada i imprecisa, de garantir el compliment efectiu dels articles de la Constitució que són innegables, aquells que proclamen drets fonamentals com la igualtat, la justícia i la llibertat". Díez admet que el sistema autonòmic va transformar Espanya durant i després de la Transició però ha advertit que, mentrestant, "el nacionalisme identitari, particularment a Catalunya i el País Basc, reclamava una quota més alta de singularitat" que ara els ha portat, segons la seva opinió de manera errònia, a reclamar un tracte polític diferent.

Davant d'això, ha demanat no cometre ara el mateix error, segons la seva opinió, perquè "pretendre calmar al nacionalisme, secessionista o no, amb propostes de federalisme a la carta com fan els socialistes és una sobirana ximplesa". "Convé que no ens equivoquem: el nacionalisme és insaciable i l'estabilitat democràtica mai podrà dependre de la seva voluntat", ha afegit.

Ha assegurat que el Tea Party espanyol no és el PP, com alguns assenyalen, sinó el nacionalisme, "perquè als EUA el Tea Party defensa que la riquesa no es reparteixi i aquí el que planteja el nacionalisme és llibertat per no compartir, és a dir, que defensa la insolidaritat i donar als que menys tenen el que ens sobra".

El model federal d'UPyD

Davant d'això, ha exalçat el model federalista cooperatiu que planteja la seva formació i que considera el millor per a Espanya, perquè defensa els interessos de tots els ciutadans, que és com cal afrontar "la pulsió secessionista", i que creu que és el que no està fent el govern de Mariano Rajoy. "Avui no hi ha ningú que parli en nom d'Espanya", s'ha queixat després de ser preguntada també per la visita que la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, farà d'aquí a pocs dies al president català, Artur Mas. Segons la seva opinió, això és un debat d'Estat i que cal afrontar de manera "nacional" perquè afecta tots els espanyols, no només Andalusia, Aragó o Madrid, ha dit.

Per això, el model d'UPyD es basa a abordar una reforma de la Constitució "per no donar encaix a les reivindicacions dels nacionalistes, sinó per resoldre de manera satisfactòria els reptes que ens planteja la societat del segle XXI, molt diferent de la del 1978". "Proposem reformar la Constitució tancant-hi la distribució de competències entre Estat, les comunitats autònomes i els ens locals, de manera que l'Estat assumeixi una sèrie de competències exclusives i intransferibles en matèries clau per defensar l'interès general", ha explicat.

A més, ha apuntat que en aquest model federal s'hauria de "suprimir la disposició addicional primera, que consagra els drets històrics dels territoris forals, per ser contraris al valor superior de la igualtat que regeix la Constitució i per consolidar una situació inacceptable de privilegi d'alguns espanyols per sobre d'altres".