Política 10/10/2018

El president de la CEOE visita Junqueras a la presó

Joan Rosell hi va anar dilluns acompanyat de Josep Maria Álvarez, de la UGT

D.m. / A.f.
2 min
El president de la CEOE, Joan Rosell.

BarcelonaEl president d’ERC, Oriol Junqueras, continua rebent visites a la presó de Lledoners de persones alienes al seu espai ideològic però que tenen un especial interès a conèixer de primera mà quin és el seu diagnòstic de la situació. L’últim ha sigut el president de la patronal espanyola CEOE, Joan Rosell, que està al final del seu mandat. Segons va avançar TV3 i va confirmar l’ARA, Rosell va acudir dilluns a Lledoners acompanyat de Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT espanyola, de qui és amic personal de fa anys. Al seu torn, Álvarez manté una relació personal amb Junqueras, a qui ja havia visitat a Lledoners a l’agost, i s’havia mostrat a favor del dret a decidir mentre va ser màxim dirigent del sindicat a Catalunya. En canvi, Junqueras i Rosell no es coneixien d’abans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts coneixedores de com es va gestar la reunió expliquen a l’ARA que Rosell, que està als antípodes de Junqueras en l’àmbit ideològic, manté postures a favor de desescalar el conflicte a Catalunya com les que han manifestat alguns ministres del PSOE i els dirigents del PSC. Des de la CEOE, però, van voler desvincular-se de la visita, que van titllar d’“iniciativa personal de Rosell sense cap relació amb la institució”. A la patronal espanyola ahir es temia que la visita provocaria una tempesta mediàtica contra Rosell, que sovint ha sigut acusat a Madrid de ser tou amb l’independentisme.

“Líder indiscutible”

En canvi, en conversa amb l’ARA, Josep Maria Álvarez va explicar: “Aquesta és una oportunitat per trobar vies de sortida al que passa a Catalunya, i parlar amb Junqueras és bastant raonable. És un líder indiscutible de l’independentisme”. El líder sindical va negar que tots dos fossin a Lledoners en nom de ningú ni que estiguessin fent de mitjancers, però sí que va considerar que si els presos fossin a casa seva podrien ajudar a trobar una solució. “Sense distensió perilla la recuperació de drets socials, ja que la dreta s’aprofita d’aquest conflicte”, va afegir el líder de la UGT.

Álvarez, però, no va voler revelar el contingut concret de la conversa que van mantenir a Lledoners.

A ERC es valora positivament que personalitats com Joan Rosell reconeguin Junqueras com a interlocutor i com a peça clau per a la resolució del conflicte, fins al punt que acceptin anar-lo a visitar a la presó.

És un cas similar al del lehendakari Iñigo Urkullu, que va visitar Junqueras a Lledoners el 14 d’agost acompanyat de la consellera de Justícia, Ester Capella. La lectura que en fa ERC és que el PNB, que sempre havia tingut una relació preferent amb CiU, ara valida l’aposta pragmàtica dels republicans.

A la presó Junqueras ha rebut la visita de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; de diputats del PSC com Carles Castillo, o de periodistes crítics amb l’independentisme com Xavier Sardà. Falta per concretar una trobada amb Pablo Iglesias, que ja va visitar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a Soto del Real.

stats