Política 30/05/2016

ERC crida a estudiar demandes pressupostàries de la CUP mentre CDC li reclama que les rebutgi

Rovira assegura que Junts pel Sí s'obre a modificar els pressupostos perquè veu marge per arribar a un acord amb la CUP, que mantindrà l'esmena a la totalitat si no compleixen amb la declaració del 9-N

G. Pruna / O. March / R. Tugas
4 min
Oriol Junqueras i Marta Rovira, escoltant Mas a la diputació permanent / PERE VIRGILI

BarcelonaComença una setmana contrarellotge per salvar la primera votació pressupostària. Aquest dilluns, la secretaria general d'ERC i portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, s'ha mostrat convençuda que hi ha marge per arribar a un acord que faci que la CUP retiri l'esmena a la totalitat als comptes. En una entrevista a TV3, Rovira s'ha negat repetidament a plantejar un escenari de pròrroga pressupostària i ha insistit que hi ha marge per a un acord i que el seu grup "no es tanca en banda" a modificar els comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rovira ha intentat treure ferro a la decisió de l'esquerra anticapitalista, que ha atribuït a un mecanisme de pressió davant el període de negociació: "Estem en una negociació, és normal que tothom utilitzi tots els instruments", ha afirmat la dirigent republicana, que ha defensat que cal continuar dialogant i negociant per fer aquests pressupostos "més assumibles per a tothom".

Menys diplomàtic ha estat el candidat de Convergència a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, que ha trobat "inacceptable" l'esmena a la totalitat de la CUP. "Això equival a no voler negociar els pressupostos", ha apuntat Homs. "L'esmena a la totalitat no és altra cosa que impossibilitar la negociació dels pressupostos. La gent ha de saber què significa", ha apuntat l'exconseller de la Presidència, que ha demanat una "actitud més ferma" als republicans.

"ERC s'ha de clarificar. Jo no em sento identificat amb la CUP. Si [ERC] vol fer de CUP, que faci de CUP, és la seva decisió. Però nosaltres no ho som. No crec que aquí hi hagi la majoria del país, amb tot el respecte per a tothom", ha defensat. "S'han de defensar els comptes de la Generalitat davant l'actitud de l'esquerra alternativa", ha apuntat.

ERC veu marge amb la desobediència al TC i en política tributària

Malgrat tot, els republicans han replicat just després insistint en la necessitat de negociar i cedir per aconseguir aprovar uns pressupostos que han de ser "carburant" per al trajecte cap a la independència. "Que tothom mogui peça, començant pel Govern i Junts pel Sí, i apel·lem a la responsabilitat de la CUP", ha reclamat el diputat al Congrés d'ERC Joan Tardà, en un discurs oposat al d'Homs.

Així mateix, el dirigent republicà ha opinat que, si diumenge tots els partits excepte C's i PP es van manifestar contra les suspensions de lleis per part del Tribunal Constitucional (TC), "seria coherent que els pressupostos incloguessin partides que contemplessin aquests ingressos", tal com reclama la CUP, que vol preveure tributs vetats com l'impost a la banca. Un camp, doncs, on hi veu "camp per córrer", com també en modificacions als impostos de l'IRPF o successions, com també volen els anticapitalistes.

En aquest sentit, ha afirmat que "Junts pel Sí és conscient que no té la majoria necessària" i, per tant, Tardà ha demanat "enterrar els sectarismes" de totes les parts, però també que "opini la societat" i, per exemple, "la Taula del Tercer Sector digui si són o no millors pressupostos que els anteriors". "Tots hem de ser prou flexibles per posar-nos d'acord", ha insistit, també "per no fer el joc, mirant-nos de reüll, a aquells que voldrien que el procés descarrilés".

En aquest sentit, ha apel·lat al fet que, "com diu Inés Arrimadas, aquests són pressupostos que volen fer la independència" i finançar estructures d'estat com la Hisenda pròpia. "Ja hem arribat a la cruïlla, som a pocs mesos de la desconnexió", ha apuntat el diputat, i s'ha referit a les expectatives del bloc contrari a la independència: "El nostre somriure serà el plor de Xavier García Albiol, Arrimadas i Miquel Iceta, o viceversa".

El "marge" de la CUP

Al seu torn, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha dit que el seu grup parlamentari mantindrà l'esmena mentre els pressupostos no compleixin la declaració del 9-N, tot i que ha admès que "hi ha marge" per retirar-la "si es compleixen uns mínims" en declaracions a Catalunya Ràdio. Per exemple, ha demanat d'abordar "de manera clara" els ingressos i preveure despeses vinculades a lleis suspeses per l'alt tribunal. Això significa que haurien d'incorporar els impostos que estan anul·lats pel TC i plantejar noves partides socials en temes d'ensenyament o sanitat. Al seu parer, els comptes "han de respondre a la legislatura" i, per tant, han de ser de "ruptura".

"El Govern estudiarà totes les peticions"

Rovira no ha volgut posicionar-se sobre les peticions concretes de la CUP -com ara desobeir l'objectiu de dèficit- i s'ha limitat a afirmar que el Govern estudiarà "totes les peticions que faci" l'esquerra anticapitalista i raonarà quines es poden acceptar i quines no. La portaveu de Junts pel Sí ha remarcat, però, que al Govern li agradaria evitar la pròrroga perquè "és preferible aprovar uns nous pressupostos" que permetin fer front a les necessitats dels catalans.

Rovira s'ha referit també a la possibilitat de pujar l'IRPF a les rendes més altes, i ha defensat que estudiar aquesta proposta és un mandat del Parlament. A més, ha argumentat que la rebaixa fiscal a les rendes mitjanes i altes beneficia també a les altes, pel que ha apuntat que "potser cal estudiar si s'ha de compensar amb els trams més alts" de l'impost.

Contra el monument de Tortosa

La secretària general d'ERC també ha parlat sobre la decisió dels tortosins de mantenir el monument franquista a la ciutat, una decisió que ha lamentat. Segons Rovira, els "vestigis i símbols franquistes es retiren i punt" per "dignitat democràtica".

Al seu torn, Tardà ha anat més enllà i ha avisat que "en la futura República catalana el Govern legislarà", motiu pel qual dubta que llavors "hi hagi un monument com el de Tortosa". "El que s'ha fet a Europa és retirar i museïtzar els monuments", ha indicat, un camí que afirma que s'impulsarà en una de les primeres lleis del nou estat sobirà.

stats